Training 8D verbetermethode patagonia
01-11-2022
13:00u - 16:30u
€ 295,00
HBO
Hendrik-Ido-Ambacht
Certificaat

Training 8D verbetermethode

Procesverbetering met de verbetermethode 8D

Tijdens deze training 8D leert u de verbetermethode 8D toepassen op uw eigen operationele processen. De 8 stappen (8 Dimensions) van de 8D methode worden doorlopen, waarbij u leert processen uw eigen processen te onderzoeken en te verbeteren. Na deze training 8D kunt u de methode 8D toepassen, processen effectief verbeteren en rapporteren aan het management en aan uw klanten over de procesverbeteringen via het 8D formulier.

Met deze training leert u de verbetermethode 8D toepassen. De methode 8D wordt wereldwijd toegepast als verbeterstandaard. Ook multinationals (OEM's) schrijven vaak hun leveranciers voor deze 8D methode toe te passen om processen beter te beheersen. Als in een proces een afwijking ontstaat of uw organisatie ontvangt een klacht van een klant, dan kunt u de methode 8D gebruiken om processen zodanig te verbeteren dat de afwijking niet meer terugkomt. De uitvoering van de 8D analyse vereist het volgen van 8 specifieke stappen, die goed moeten worden uitgevoerd.

Met 8D methode structureel verbeteren

Het gaat dus niet om het tijdelijk fiksen van een procesafwijking, maar het structureel verbeteren van dat proces, zodat het proces op een nieuw niveau van stabiliteit functioneert. Met het gebruik van de methode 8D komt een organisatie uit de ad hoc cultuur van brandjes blussen. Deze training 8D analyse helpt u oorzaakanalyses (root cause analysis) uitvoeren, waardoor de oorzaak van de afwijking wordt gevonden en weggenomen. De toepassing van de methode 8D leidt tot een verbeterd rendement, een hogere klanttevredenheid en verbeterde productkwaliteit.

8D formulier correct gebruiken

De methode 8D wordt ondersteund door een speciaal formulier: het 8D formulier. Dit 8D formulier volgt de logica van de methode, zodat u bij iedere stap in de uitvoering van de 8D analyse wordt ondersteund. Tijdens deze training 8D leert u het formulier 8D op de juiste manier gebruiken. Bovendien leert u te rapporteren aan klanten, indien zij het gebruik van 8D voorschrijven. Dit gebeurt vaak in de hightech industrie.

Nieuwe competenties ontwikkelen met de methode 8D

Met de toepassing van de methode 8D leren medewerkers en teamleiders nieuwe competenties, die ook waardevol zijn voor andere kwaliteitsmanagementmethoden. De deelnemers leren analyseren, data genereren, samenwerken, gericht handelen en rapporteren. Dit zijn belangrijke competenties die niet alleen voor 8D nodig zijn, maar ook voor andere subsystemen binnen kwaliteitsmanagement, zoals 5S en de verbeterkata.

Inhoud

Inhoud van de training methode 8D

Tijdens deze training methode 8D leert u het verschil tussen het ad hoc fiksen van problemen en echte procesbeheersing of procesverbetering. U doorloopt de 8D analyse en leert een oorzaakanalyse of root cause analysis maken, waardoor de oorzaken van problemen worden gevonden en weggenomen en niet alleen de symptomen. U bent na deze training vaardig in de uitvoering van oorzaakanalyses en u brengt processen naar een verbeterd niveau van presteren. 

De training methode 8D is als volgt opgebouwd:

 1. Methode 8D en de PDCA cyclus (Plan-Do-Check-Act)
 2. 8D analyse met stappenplan - 8 Disciplines
 3. Klantgerichtheid ontwikkelen
 4. Teamsamenstelling 8D verbeterteam
 5. Registratie van klachten en afwijkingen
 6. Oorzaakanalyses of root cause analysis uitvoeren
 7. 8D formulier toepassen met praktijkvoorbeelden
 8. Van oorzaken naar oplossingen en borging
 9. Rol van het management en de kwaliteitsmanager
 10. Rol van de operators en teamleiders

8D toepassen op de eigen procesafwijkingen

Het is tijdens deze 8D training mogelijk om uw eigen praktijkvoorbeelden mee te nemen. Neem bijvoorbeeld uw eigen 8D formulieren mee, als u die heeft, of de registraties van klachten en afwijkingen. De methode 8D kan dan direct worden toegepast op uw eigen voorbeelden en ervaringen. Zo leert u 8D toepassen en ontwikkelt u de competenties die nodig zijn voor deze methoden. Daarmee komt de theorie voor u tot leven en gaat u naar huis met uitgewerkte voorbeelden en 8D formulieren.  

Voor wie

Voor wie is de training Verbetermethode 8D?

Deze training 8D is geschikt voor professionals, zoals kwaliteitsmedewerkers en teamleiders, die betrokken zijn bij de beheersing en verbetering van operationele processen. 8D is een methode voor procesverbetering, die door verbeterteams wordt toegepast, waarbij we ons tijdens deze training richten op operationele processen; de praktische bedrijfsvoering met processen zoals sales, productie, logistiek en inkoop. 

Deelnemers training 8D procesverbetering

De deelnemers die meedoen met deze training 8D voeren vaak één van de volgende functies uit:

 • Teamleider
 • Afdelingshoofd en manager
 • Kwaliteitsmanager, QHSE manager
 • Kwaliteitscoördinator, kwaliteitsmedewerker
 • Continuous Improvement Manager

De incompany en online mogelijkheden voor meerdere collega's

Indien meerdere collega's in uw organisatie dezelfde opleidingsbehoeften hebben, dan kan dit programma ook bij u intern of online worden verzorgd. De trainer verzorgt hetzelfde inhoudelijke programma. Het is dan zelfs ook mogelijk accenten te verleggen of onderwerpen aan te passen op basis van uw behoeften. Heeft u die wens, vraag dan gerust naar de incompany en online mogelijkheden via het opmerkingenveld in het contactformulier. U kunt ons natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen via info@patagonia-opleidingen.com.

Resultaat

Resultaat van de training methode 8D

Na het volgen van deze training 8D bent u in staat de methode 8D toe te passen in uw eigen organisatie. U leert alle stappen van 8D uitvoeren, samenwerken en oorzaakanalyses maken. Bovendien heeft u na deze training het juiste begrip van procesbeheersing, procesverbetering en root cause analysis in relatie tot de klanteisen. U kunt dan ook uw organisatie helpen en begeleiden bij procesverbeteringen voor normen als IATF 16949, ISO 13485, ISO 9001 en als klanten de methode 8D voorschrijven. De resultaten zijn:

 • Kennis van de toepassing van de verbetermethode 8D
 • In staat alle 8 stappen van 8D analyse juist te doorlopen
 • Inzicht in het verschil tussen preventieve en correctieve maatregelen
 • 8D formulier gebruiken
 • PDCA cyclus begrijpen
 • Kennis van procesbeheersing en procesverbetering
 • Klantgericht denken en werken
 • Oorzaakanalyses kunnen uitvoeren; root cause analysis
 • In gesprek gaan met klanten over klachten en afwijkingen
 • Kennis van verbeterprocessen
 • Inzicht in de kracht van procesanalyses
 • De werking van Ishikawa-diagrammen en Pareto analyses begrijpen

Startdata

Startdata van de training Verbetermethode 8D

Wilt u de training Verbetermethode 8D volgen? Dit zijn de beschikbare data:

 • 1 november 2022

Wilt u meer weten over incompany oplossingen, online trainingen of maatwerk. Bel 088 33 666 66. We helpen u graag verder.

Schrijf u direct in

Inschrijven voor de training Verbetermethode 8D

Wilt u zich inschrijven voor de training Verbetermethode 8D? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen spoedig contact met u op voor alle informatie. U kunt ons ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-opleidingen.com.

 • 8D in de praktijk toepassen
 • Praktijkvoorbeelden van technieken 8D
 • Oorzaakanalyses in de praktijk
 • Werken met verbeterteams
 • Verbeteren op basis van data
 • Wegnemen van emoties en dogma's
 • Samenwerking in verbeterteams
 • Documentatie: gratis
 • Toekomstige updates: gratis

NRTO keurmerk Patagonia Opleidingen

Opleidingsgids Direct inschrijven

Gerelateerde trainingen

Training Procesverbetering

Training Procesverbetering

Tijdens deze training leert u de bekendste verbetertechnieken. Procesverbetering is het brengen van het proces naar een volgend niveau, waardoor afwijkingen niet meer ontstaan. U leert in deze training de structurele, methodische werkwijzen, die leiden naar een verbeterde procesoutput.

Training Verbeter Kata

Training Verbeter Kata

Een probleem in veel organisaties is de reactiesnelheid én de juiste reactie van teamleiders als een proces afwijkingen vertoont. Tijdens deze training leren teamleiders de Improvement Kata of Verbeter Kata (Kata = routine, procedure) voor procesbeheersing.

Opleiding Continuous Improvement Manager

Opleiding Continuous Improvement Manager

Tijdens deze opleiding Continuous Improvement Manager leert u uw organisatie naar een staat van continue verbetering te leiden. U leert op een praktische en doelgerichte manier verbeterprocessen leiden en organiseren. Denk hierbij aan het samenstellen van teams, met weerstand omgaan en het management informeren. In deze opleiding Continuous Improvement Manager leert u verbeterprocessen organiseren en veranderingen realiseren, samen met het management van uw organisatie. 

Training Six Sigma Green Belt - ASQ certified

Training Six Sigma Green Belt - ASQ certified

Via deze training Green Belt Six Sigma leert u de verbetermethode Six Sigma toepassen. Het doel van Six Sigma is het verbeteren van processen met een verbeterteam via het stappenplan DMAIC. Na deze training en de training Lean Manufacturing kunt u het examen ASQ Six Sigma Green Belt doen en het certificaat Lean Six Sigma verkrijgen.

Interessant

Coaching voor verbeterteams

Verbeterteams werken met Six Sigma, Problem Solving en andere logische methoden voor verbeterprocessen. Zonder zo'n methode wordt het team niet succesvol. Leer uw organisatie op de juiste manier met verbeterteams werken. Schakel een van onze coaches in, die voordoen hoe een verbeterteam wordt geleid.

Online training

Bij ons kunt u aan alles online meedoen. De webinars worden uiteraard volledig online verzorgd en alle trainingen, opleidingen en coachtrajecten kunt u ook online volgen. Ideaal als u geen tijd heeft om te reizen of vanuit huis wilt werken.