8D Training verbetermethode patagonia
03-04-2024
13:00u - 16:30u
3 dagdelen
€ 490,00
HBO
Hendrik-Ido-Ambacht
Certificaat
Incompany

8D Training verbetermethode

Verbetermethode 8D toepassen voor klanten en de eigen organisatie
Ook online!
Kies zelf voor deelname op locatie of online

Tijdens deze 8D training leert u de verbetermethode 8D gebruiken en implementeren. De 8 Dimensions van de 8D methode worden doorlopen en dat doet u met uw eigen procesafwijkingen. Hierdoor ervaart u de werking van 8D en is er direct resultaat. Na deze training 8D kunt u de methode 8D toepassen en via het 8D formulier ook een 8D rapportage maken voor het management en de klanten (OEM's) die hierom vragen.

Met deze 8D training leert u de verbetermethode 8D toepassen, als onderdeel van het managementsysteem. U leert zowel de 8D procedure uitvoeren, inclusief het gebruik van het 8D formulier en het maken van een 8D rapport, als ook de vaardigheid om oorzaakanalyses te maken. Vervolgens kunt u in de praktijk van uw eigen organisatie 8D toepassen als zich een afwijking voordoet of als een klant een klacht meldt. De 8D procedure leidt tot structureel verbeteren en niet tot het fiksen van problemen, waardoor fouten zich blijven herhalen. De uitvoering van de 8D analyse vereist het volgen van 8 specifieke stappen, die gaan van de waarneming, via de oorzaakanalyse tot en met de procesverbetering. 

Methode 8D implementeren

De methode 8D, die Ford Motor Company werd ontwikkeld, wordt wereldwijd toegepast als verbeterstandaard. Ook multinationals (OEM's) schrijven vaak hun leveranciers voor deze 8D methode toe te passen om processen te onderzoeken en te verbeteren via een oorzaakanalyse.  Het is de bedoeling dat de methode 8D onderdeel is van het managementsysteem van uw organisatie. We laten u tijdens de training zien hoe dat werkt en hoe de implementatie wordt gerealiseerd. Na deze 8D training kunt u meedoen met de besten in de markt en groeit het vertrouwen bij uw klanten over uw organisatie.

Met 8D methode processen structureel verbeteren

Met de toepassing van de 8D methode wordt tijdelijk fiksen voorkomen en leert u processen structureel verbeteren. Processen zullen op nieuwe niveaus functioneren, waardoor bijvoorbeeld faalkosten, ergernis en onveilige situaties worden voorkomen. Met het gebruik van de methode 8D komt een organisatie uit de ad hoc cultuur van brandjes blussen. Met deze 8D training ontwikkelt u uw eigen vaardigheden, waardoor u in staat bent de leiding te nemen. Deze 8D training helpt u oorzaakanalyses (root cause analysis) uitvoeren, waardoor de oorzaak van de afwijking wordt gevonden en daarna weggenomen.

8D formulier gebruiken voor 8D rapportage

De methode 8D wordt ondersteund door een speciaal 8D formulier. Dit 8D formulier volgt de logica van de methode, zodat u bij iedere stap in de uitvoering van de 8D analyse wordt ondersteund. Tijdens deze 8D training leert u het formulier 8D op de juiste manier gebruiken en omzetten naar een 8D rapportage. Bovendien leert u te rapporteren aan klanten, indien zij het gebruik van de 8D procedure voorschrijven. Dit gebeurt vaak in hightech industrieën, waar leveranciers met een 8D rapportage aantonen hoe ze processen verbeteren. Bij een juiste uitvoering leidt dit tot vertrouwen bij de klanten.

Nieuwe competenties ontwikkelen met de methode 8D

Tegelijkertijd ontwikkelt u met de methode 8D ook nieuwe vaardigheden, zoals het maken van oorzaakanalyses, data genereren, samenwerken, klantgericht denken en rapporteren. Dit zijn belangrijke competenties die niet alleen voor de 8D procedure nodig zijn, maar ook voor andere subsystemen binnen kwaliteitsmanagementsysteem, zoals de verbeterkata en Six Sigma.

Inhoud

Inhoud van de 8D training

Tijdens deze 8D training leert u met behulp van de 8D methode het verschil tussen het ad hoc fiksen en structureel verbeteren. U doorloopt de 8D analyse en leert een oorzaakanalyse of root cause analysis maken, waardoor de oorzaken van problemen worden gevonden en weggenomen en niet alleen de symptomen. U bent na deze training vaardig in de uitvoering van oorzaakanalyses en u brengt processen naar een verbeterd niveau van presteren. Let op de gekleurde onderwerpen. Iedere trainingsdag werkt u aan de 8D procedure voor uw eigen situatie met uw eigen procesafwijkingen. Zo gaat u naar huis met uitgewerkte voorbeelden.

Opbouw van de 8D training met methode 8D

Dagdeel 1 - 8D procedure

 • Methode 8D en de PDCA cyclus (Plan-Do-Check-Act)
 • 8D analyse met stappenplan - 8 Disciplines
 • Klantgerichtheid ontwikkelen
 • Registratie van klachten en afwijkingen
 • 8D formulier
 • Praktijk 8D: 8D procedure toepassen op uw eigen cases

Dit dagdeel wordt besteed aan de 8D procedure en het 8D formulier. Tevens wordt geleerd hoe afwijkingen worden geregistreerd en hoe een PDCA cycle werkt.

Dagdeel 2 - 8D rapportage maken

 • Voorbeelden uit de eigen praktijk behandelen
 • Probleem omschrijvingen opstellen
 • Gebruik van het 8D formulier
 • Oorzaakanalyses maken
 • 8D rapportages schrijven
 • Praktijk 8D: 8D procedure toepassen op uw eigen cases

Dit is een 8D praktijk dag. De procedure 8D wordt toegepast op procesafwijkingen uit de eigen organisatie. Het resultaat van deze dag is dat een aantal oorzaakanalyses is gemaakt en 8D rapporten zijn geschreven op basis van eigen voorbeelden. 

Dagdeel 3 - 8D implementeren

 • Rol van het lijnmanagement
 • Rol van de kwaliteitsmanager
 • Teamsamenstelling 8D verbeterteam
 • 8D onderdeel van het managementsysteem en normen
 • Training van medewerkers en teamleiders
 • Praktijk 8D: 8D procedure toepassen op uw eigen cases

Tot slot zal 8D als procedure niet zomaar vanzelf functioneren. Een aantal randvoorwaarden is van toepassing. Zijn deze randvoorwaarden correct georganiseerd in uw organisatie? U gaat het hier ontdekken en valkuilen vermijden. 

8D toepassen op de eigen procesafwijkingen

Tijdens deze training wordt zoveel mogelijk met uw eigen materiaal gewerkt. Uw eigen registraties van procesafwijkingen, ingevulde 8D formulieren en 8D rapporten helpen uw leerproces doorlopen. Neem daarom graag uw eigen 8D formulieren mee, als u die heeft, of de registraties van klachten en afwijkingen. De methode 8D kan dan direct worden toegepast op uw eigen voorbeelden en ervaringen. Zo leert u 8D toepassen en ontwikkelt u de competenties die nodig zijn voor deze methoden. Daarmee komt de theorie voor u tot leven en gaat u naar huis met uitgewerkte voorbeelden en 8D formulieren.  

Voor wie

Voor wie is de 8D training?

Deze 8D training is geschikt voor professionals, zoals kwaliteitsmedewerkers en teamleiders, die betrokken zijn bij de beheersing en verbetering van operationele processen. De 8D methode is bedoeld iedereen die aan procesverbetering meewerkt. 

Deelnemers training 8D procesverbetering

De deelnemers die meedoen met deze 8D training voeren vaak één van de volgende functies uit:

 • Teamleider, voorman
 • Afdelingshoofd en manager
 • Kwaliteitsmanager, QHSE manager
 • Kwaliteitscoördinator, kwaliteitsmedewerker
 • Continuous Improvement Manager

De incompany en online mogelijkheden voor meerdere collega's

Indien meerdere collega's in uw organisatie dezelfde opleidingsbehoeften hebben, dan kan dit programma ook bij u intern of online worden verzorgd. De trainer verzorgt hetzelfde inhoudelijke programma. Het is dan zelfs ook mogelijk accenten te verleggen of onderwerpen aan te passen op basis van uw behoeften. Heeft u die wens, vraag dan gerust naar de incompany en online mogelijkheden via het opmerkingenveld in het contactformulier. U kunt ons natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen via info@patagonia-opleidingen.com.

Resultaat

Resultaat van de training methode 8D

Na het volgen van deze 8D training bent u in staat de 8D methode toe te passen in uw eigen organisatie. U leert alle stappen van de 8D procedure, zoals de uitvoering, samenwerking en het maken van oorzaakanalyses. Bovendien heeft u na deze training het juiste begrip van procesbeheersing, procesverbetering en root cause analysis in relatie tot de klanteisen. U kunt dan ook uw organisatie helpen en begeleiden bij procesverbeteringen voor normen als IATF 16949, ISO 13485, ISO 9001 en als klanten de methode 8D voorschrijven. De resultaten zijn:

 • Kennis van de toepassing van de verbetermethode 8D
 • In staat alle 8 stappen van 8D procedure juist te doorlopen
 • 8D analyse maken
 • Inzicht in het verschil tussen preventieve en correctieve maatregelen
 • 8D formulier gebruiken
 • PDCA cyclus begrijpen
 • Klantgericht denken en werken
 • 8D rapportage schrijven

Startdata

Startdata van de 8D training

Wilt u de 8D training met de verbetermethode 8D volgen? Dit zijn de beschikbare data:

Datum Tijd
3 april 2024 13:00 - 16:30
10 april 2024 13:00 - 16:30
17 april 2024 13:00 - 16:30

Wilt u meer weten over incompany oplossingen, online trainingen of maatwerk. Bel 088 33 666 66. We helpen u graag verder.

Investering

Investering

Prijzen

De prijs van deze 8D training met open inschrijving is € 490 per persoon exclusief BTW voor 3 dagdelen. De training wordt verzorgd in 3 halve dagen (dagdelen), waardoor u tussen de trainingsdagen de tijd krijgt voor oefeningen in de praktijk en implementatie van de procedure.

Indien u deze 8D training incompany wilt organiseren voor uw eigen medewerkers, dan is de prijs € 2370 voor het hele team voor ook weer 3 dagdelen. Daarbij komt € 0,95 exclusief BTW per kilometer reisafstand.

All inclusive prijzen

De prijzen zijn all inclusive. Wij rekenen geen bijkomende kosten of extra fees voor opties. De prijzen zijn daarom inclusief:

 • Inschrijving en administratie
 • Documentatie, zoals syllabi, PowerPointPresentaties en sjablonen
 • Certificaat van deelname
 • Onbeperkt toegang tot het opleidingsportaal
 • Ervaren trainers

De materialen die u van ons krijgt, kunt u gebruiken om het trainingsmateriaal voor uw eigen organisatie te maken. Dit biedt veel voordelen en helpt uw organisatie intern te ontwikkelen. Bel ons voor informatie en een toelichting hierover, zodat u een intern leerprogramma kunt ontwikkelen.

Voorwaarden

 • U kunt gebruik maken van overheidssubsidies voor opleiding en innovatie.
 • Het STAP programma is niet van toepassing.
 • De prijzen zijn exclusief BTW.
 • De algemene voorwaarden van de NRTO zijn van toepassing. Deze vindt u op de website.

Schrijf u direct in

Inschrijven voor de 8D training

Wilt u zich inschrijven voor de 8D training? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen spoedig contact met u op voor alle informatie. U kunt ons ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-opleidingen.com.

 • 8D in de praktijk toepassen
 • Praktijkvoorbeelden van technieken 8D
 • Eigen voorbeelden meenemen
 • Oorzaakanalyses maken
 • Werken met verbeterteams
 • Borging van de 8D verbetermethode

NRTO keurmerk Patagonia Opleidingen

Gerelateerde trainingen

Opleiding Continuous Improvement Manager

Opleiding Continuous Improvement Manager

Tijdens deze opleiding Continuous Improvement Manager (CI Manager) leert u de methoden en technieken voor continuous improvement toepassen en samenwerken met het lijnmanagement. U wordt met deze training in continuous improvement de professionele coach, die de organisatie begeleidt in de toepassing van continuous improvement van alle processen in de hele organisatie. Op een praktische manier leert u verbeterprocessen leiden en organiseren, zodat process improvement ontstaat en continuous improvement operationeel wordt gemaakt.

Opleiding Quality Engineer - Certified ASQ

Opleiding Quality Engineer - Certified ASQ

Met deze opleiding ben je straks Certified Quality Engineer met ASQ certificaat. Je wordt specialist in de toepassing van Quality Assurance en Quality Control. Je leert de kwaliteit van processen en producten onderzoeken en verbeteren. Dat maakt je tot de Quality Engineer die je collega operators en teamleiders nodig hebben.

Opleiding Kwaliteitsmedewerker

Opleiding Kwaliteitsmedewerker

Met deze opleiding Kwaliteitsmedewerker leert u ISO 9001 toepassen en wordt u een professionele kwaliteitscoördinator. Het is een praktijkopleiding voor kwaliteitsmedewerkers, die gericht is op de uitvoering van kwaliteitsmanagement. U leert de functie kwaliteitsmedewerker uitvoeren en de praktijk van kwaliteitsmanagement. Na deze opleiding Kwaliteitsmedewerker kunt u uw functie uitvoeren en begrijpt u de procedures van ISO 9001.

Opleiding Kwaliteitsmanager - Certified ASQ

Opleiding Kwaliteitsmanager - Certified ASQ

Met deze opleiding kwaliteitsmanagement leert u alles over kwaliteitsmanagement en het kwaliteitsmanagementsysteem. Na deze opleiding Kwaliteitsmanager kunt u bovendien het ASQ examen maken, waarna u gecertificeerd kwaliteitsmanager bent. U wordt met deze kwaliteitsmanagement opleiding expert in kwaliteitsmanagement en kunt hierna de functie kwaliteitsmanager in iedere organisatie professioneel uitvoeren.

Interessant

Training 5S

Met deze incompany training 5S leren operators en teamleiders de 5S methode toepassen. De werkplekken van de medewerkers worden tijdens de training met de methode 5S verbeterd en nieuwe werkstandaarden worden ontwikkeld. Verspillingen worden weggenomen, zodat de veiligheid, ergonomie en efficiëntie verbeteren. We leren uw medewerkers de methode 5S toepassen op de werkvloer.

Coaching voor verbeterteams

Verbeterteams werken met Six Sigma, Problem Solving en andere logische methoden voor verbeterprocessen. Zonder zo'n methode wordt het team niet succesvol. Leer uw organisatie op de juiste manier met verbeterteams werken. Schakel een van onze coaches in, die voordoen hoe een verbeterteam wordt geleid.