Training VCA patagonia
01-01-2022
09:00u - 12:30u
€ 195,00
MBO
Hendrik-Ido-Ambacht
Certificaat
Incompany

Training VCA

Certificeer uw organisatie voor VCA
Ook online!
Kies zelf voor deelname op locatie of online

Met deze training kunt u het veiligheidsmanagementsysteem van uw organisatie ontwikkelen. U leert VCA te implementeren en uw organisatie te certificeren. Tijdens deze training ontvangt u van ons het kwaliteitshandboek, inclusief de tips en aanwijzingen voor verbetering van de veiligheid op de werkvloer.

De VeiligheidsChecklist Aanemers (VCA) is een checklist met regels voor het veiligheidsmanagementsysteem. Veel organisaties volgen de aanwijzingen één voor één op, maar maken er geen systeem van. Dat leidt tot bureaucratie in plaats van een hoger veiligheidsniveau. Integreer VCA in het algemene managementsysteem van uw organisatie en leid uw organisatie naar een beter niveau van veiligheid en lagere risico's. De kosten zullen dalen en de veiligheid neem toe.

Inhoud

Inhoud van de training VCA

U leert natuurlijk de inhoud van de normen VCA* en VCA**. Die inhoud moet wel vertaald worden naar praktische procedures en maatregelen en naar een integraal veiligheidsmanagementsysteem. We gaan daarom verder dan alleen het uitleggen van de norm. We geven u de praktische tips, documentatie en hulpmiddelen zodat u uw organisatie verder kunt helpen.

De inhoud van de training VCA is:  

 1. Inhoud van de VCA norm, VCA* en VCA**
 2. Veiligheidshandboek en integratie met ISO 9001
 3. Uitvoering van de RIE (u krijgt van ons een sjabloon)
 4. Persoonlijke beschermingsmiddelen
 5. Werkplekinspecties
 6. Rol van het management
 7. Verantwoordelijkheid van medewerkers
 8. Organogram en verantwoordelijkheden
 9. TRA, LMRA en FMEA
 10. Toolbox meeting en veiligheidsoverleg
 11. Certificatie VCA

Kwaliteitshandboek en veiligheidshandboek integreren: ISO 9001 en VCA

We hebben een uniek systeem ontwikkeld, waarmee u uw kwaliteitshandboek zo heeft samengesteld. Dat handboek bevat zowel ISO 9001 als VCA en nog vele andere kwaliteitsnormen. Het gevolg is dat u één managementsysteem heeft, waar alles in zit en waardoor u geen aparte acties hoeft uit te voeren. Bijvoorbeeld als een risicoanalyse wordt gemaakt, maak die dan gelijk voor kwaliteit en veiligheid. Wordt de werkplek geïnspecteerd, neem dan direct ook de richtlijnen van 5S mee. Worden persoonlijke beschermingsmiddelen uitgereikt, maak dat onderdeel van de inwerkprocedure. Combineer richtlijnen tot één managementsysteem.

Ontwikkel veiligheidsbewustzijn bij managers en medewerkers

Naast alle praktische maatregelen en richtlijnen van VCA gaat het vooral om de ontwikkeling van het veiligheidsbewustzijn. Is dat eenmaal geborgd bij het management en de medewerkers, dan worden de veiligheidsmaatregelen ook nageleefd. Dan is het belang van een veilige werkomgeving begrepen. Ongelukken ontstaan vaak door onachtzaamheid, haast of gemakzucht. Door juist telkens alert te zijn, worden risico's tijdig gezien en worden goede maatregelen genomen. U ervaart tijdens de training het belang van een veiligheidscultuur.

Voor wie

Voor wie is de training VCA?

Deze training VCA is voor leidinggevenden en kwaliteitsmanagers, omdat de training over het veiligheidsmanagementsysteem gaat. Het is geen arbo- of veiligheidstraining, maar een training waarbij u leert een integrale veiligheidscultuur en een veiligheidssysteem te ontwikkelen. Het doel is continue verbetering van processen met het oog op veiligheid. Daarna zal certificatie van de organisatie voor VCA volgen. Deelnemers zijn:

 • Kwaliteitsmanager
 • Kwaliteitscoördinator
 • Kwaliteitsmedewerker
 • Veiligheidsmedewerker
 • Teamleider, voorman, shiftleader
 • HR manager

Resultaat

Resultaat van de training VCA

Na afloop van deze training VCA heeft u alle inzichten van de norm VCA. De hulpmiddelen krijgt u er van ons bij. Het kwaliteitshandboek en veiligheidshandboek kunt u uitwerken en u kent uw rol, zoals de norm VCA deze vraagt. De resultaten zijn:

 • Kwaliteitshandboek en veiligheidsmanagementsysteem
 • ISO 9001 kwaliteitshandboek en VCA veiligheidshandboek integreren
 • Uitvoering van werkplekinspecties en toolbox meetings
 • Bekend met de inhoud van de norm VCA
 • De combinatie van VCA en 5S (6S)
 • Ontwikkel veiligheidsbewustzijn bij managers en medewerkers

Startdata

Startdata van de training VCA

Wilt u de training VCA volgen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden, we starten deze training op aanvraag.

Wilt u meer weten over incompany oplossingen, online trainingen of maatwerk. Bel 088 33 666 66. We helpen u graag verder.

Schrijf u direct in

Inschrijven voor de training VCA

Wilt u zich inschrijven voor de training VCA? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen spoedig contact met u op voor alle informatie. U kunt ons ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-opleidingen.com.

 • Training van veiligheidskundige
 • Voorbeelden uit de praktijk bespreken
 • Coaching bij de uitvoering
 • Ervaringen delen met cursisten
 • Voorbeeld handboek: gratis
 • Documentatie: gratis
 • Toekomstige updates: gratis

NRTO keurmerk Patagonia Opleidingen

Gerelateerde trainingen

Training Risicomanagement

Training Risicomanagement

Met behulp van risicoanalyses worden afwijkingen in processen voortijdig geïdentificeerd. Door preventieve maatregelen te nemen blijven de faalkosten laag. Risicomanagement is onderdeel van het kwaliteitsmanagementsysteem en van ISO 9001. We leren u de techniek FMEA en de procedures.

Training Kwaliteitshandboek en ISO 9001

Training Kwaliteitshandboek en ISO 9001

Bureaucratie en dikke kwaliteitshandboeken dienen te worden voorkomen. We leren u in deze training hoe u het kwaliteitshandboek opzet en voldoet aan de richtlijnen van ISO 9001. Het is de kunst niet veel te schrijven, maar processen te beheersen.

Interessant

Coaching voor verbeterteams

Verbeterteams werken met Six Sigma, Problem Solving en andere logische methoden voor verbeterprocessen. Zonder zo'n methode wordt het team niet succesvol. Leer uw organisatie op de juiste manier met verbeterteams werken. Schakel een van onze coaches in, die voordoen hoe een verbeterteam wordt geleid.

Netwerk

Het netwerk bestaat uit groepen managers, die met elkaar werken aan onderwerpen, die voor hun functie relevant zijn. De deelnemers komen iedere 2 maanden bij elkaar, delen hun ervaringen en krijgen tips, theorie en aanwijzingen van de trainer. Dit is Permanente Educatie in de praktijk.