Training Six Sigma Green Belt patagonia
08-10-2024
09:00u - 13:00u
5 dagdelen
€ 990,00
HBO
Hendrik-Ido-Ambacht
Certificaat
Incompany

Training Six Sigma Green Belt

Wil je effectief studeren? Volg hier praktijkcolleges in combinatie met zelfstudie en individuele begeleiding. Six Sigma leren en toepassen in je eigen tempo.

Met deze training Six Sigma Green Belt leer je de inhoud van de verbetermethode Six Sigma in 2 maanden. Wil je verder? Dan kan je jezelf bij ons ontwikkelen tot Continuous Improvement Manager of LSS Consultant. Lees hier over de diverse mogelijkheden en het programma.

Fase 1: LSSGB training met certificatie

De Six Sigma training bestaat uit 5 dagdelen praktijktraining. Dat combineer je met zelfstudie op je eigen tempo in het ASQ LSSGB Boek. Vervolgens kan je oefenexamens maken om daarna het ASQ LSSGB examen te doen. Deze studievorm is geschikt voor als je je eigen leertempo wil bepalen en de praktijkoefeningen doet om Six Sigma te ervaren. Als je moeite hebt met statistiek, dan neem je ook het pakket voor persoonlijke ondersteuning. Je krijgt daarmee 10 uur aanvullende individuele begeleiding in onderwerpen naar keuze.

Fase 2: Vervolg tot Continuous Improvement Manager

De training Six Sigma brengt je naar het niveau Certified LSSGB. Wil je verder en jezelf ontwikkelen tot de Continuous Improvement Manager van je organisatie? Volg dan ook de opleiding Continuous Improvement Manager in combinatie met de cursus Quality Circle. Je leert daarmee het managementteam coachen, leiding geven aan verbeterprocessen en de organisatie transformatie leiden.

Praktijkgericht leren voor Six Sigma Green Belt

Deze training Six Sigma is een praktijkopleiding. Tijdens de 5 dagdelen werk je als team met de andere deelnemers aan een case. Een fabriek heeft problemen met het eindproduct en je gaat deze problemen samen oplossen met een Six Sigma verbeterteam. De DMAIC cirkel wordt in 5 dagdelen verspreid over 5 weken doorlopen, precies zoals een echt Six Sigma project verloopt. De workshops worden ondersteund met theorie en met groepsprocessen voor verbeterteams. De kracht van teamwork is indrukwekkend.

Certificatie LSSGB behalen

Six Sigma en Lean Manufacturing zijn twee aparte methoden. Six Sigma is voor de reductie van variatie in processen en Lean voor de creatie van flow, dan wel doorlooptijdverkorting. Deze twee methoden vaak samengevoegd tot Lean Six Sigma. Dat gebeurt om commerciële redenen. Inhoudelijk zijn het twee wezenlijk verschillende methoden met verschillende doelen en een eigen aanpak. De reden dat wij deze twee methoden via aparte trainingen geven, is dat de leermethoden verschillend zijn evenals de toepassingen. Het is verwarrend om beide methoden in 1 training te volgen. Wil je als Green Belt slagen en excelleren in de praktijk? Dan kan je beide modellen beter los van elkaar trainen. De slagingskans voor het examen ligt ook hoger. De twee trainingen bevatten samen dezelfde hoeveelheid lesuren als bij trainingen die de combinatie maken tot Lean Six Sigma. De prijs is zelfs lager, omdat het makkelijker wordt. Daarnaast doe je voor het volledige begrip ook een Six Sigma praktijkopdracht in je eigen organisatie of dat doe je via deze training: Six Sigma Green Belt Praktijk training.

Fase 1 - LSS Green Belt examen na trainingen

Als je wil, kan je na de trainingen het ASQ LSS Green Belt examen doen. Daarmee behaal je het internationaal erkende ASQ Green Belt certificaat. Dat is geen verplichting. Je kunt de trainingen ook volgen en zonder examen te doen. Voor het examen is het nodig dat je zowel de training Six Sigma als de training Lean Manufacturing in 2 x 5 dagdelen volgt. Deze twee trainingen vormen samen de opleiding Lean Six Sigma Green Belt, gevolgd door een praktijkcase. Na de training ben je vaardig als Lean Six Sigma Green Belt en kan je teams effectief leiden. Programma:

 1. Training Six Sigma Green Belt
 2. Training Lean Manufacturing Green Belt
 3. Project Lean Six Sigma uitvoeren
 4. Examen Lean Six Sigma Green Belt - optioneel

Je doet alles in je eigen tempo. Dat mag natuurlijk direct achter elkaar of zelfs parallel, maar je kan er ook langer over doen. Je kan natuurlijk ook de volgorde van de trainingen omdraaien. Je kunt ook eerst de praktijkcolleges doen, later de theorie en na enige ervaring het examen. Kies je eigen tempo en ontwerp je studie naar een programma dat voor jou goed werkt.

Fase 2 - Opleiding tot Continuous Improvement Manager

Wil je verder in de wereld van procesmanagement en procesverbetering dan kan je je bij ons verder ontwikkelen tot Continuous Improvement Manager. Je leert lerende organisaties ontwikkelen en organisatie transformaties leiden. Daartoe train je je leiderschapscompetenties en leer je organisatieontwikkelingen leiden. Volg daartoe de opleiding Continuous Improvement Manager in combinatie met de cursus Quality Circle. Het programma:

 1. Opleiding Continuous Improvement Manager
 2. Cursus Quality Circle

Opleidingsprogramma voor je professionele ontwikkeling

Ons opleidingsprogramma onderscheidt zich doordat we ons richten op competentieontwikkeling en je eigen leerproces. De technieken en methoden leer je natuurlijk, maar het gaat om de toepassing van die technieken en methoden in de praktijk. We streven ernaar dat je Lean Six Sigma in de praktijk effectief toepast. Dat maakt je namelijk een goede Green Belt of Continuous Improvement Manager. Neem de tijd en volg deze trainingen achter elkaar in een periode van bijvoorbeeld 1 jaar. Je zal jezelf verbazen over de vooruitgang en je eigen potenties als leider in verbeterprocessen, in organisatiedynamiek en als coach van het managementteam.

Inhoud

Inhoud van de training ASQ Six Sigma Green Belt voor toepassing van de DMAIC cyclus

Tijdens deze training ASQ Six Sigma Green Belt leer je met een verbeterteam de DMAIC cyclus doorlopen. Via een uitgewerkt programma met een doorlopende case ga je langs alle stappen van de DMAIC cyclus. Je doet dat met een team van cursisten. De case vormt een praktisch leerprogramma, dat wordt aangevuld met games en workshops. De theorie wordt op maat toegevoegd. Zo leer je de combinatie van theorie en praktijk tegelijkertijd. De trainer begeleidt je langs alle stappen, zodat je precies weet hoe Six Sigma operationeel wordt gemaakt en hoe een verbeterteam de methode gebruikt. Daarna heb je het niveau Six Sigma Green Belt.

De inhoud van de ASQ Six Sigma Green Belt training per dagdeel:

Dagdeel 1: Inhoud Six Sigma en Define fase - DMAIC

 • Inleiding tot Six Sigma en DMAIC cyclus
 • Team samenstellen en de Six Sigma case voorbereiden
 • Start van de case: metingen uitvoeren
 • Leren wat de verborgen fabriek is met faalkosten en de critical to quality
 • Business case opstellen

Dit eerste dag wordt gebruikt om te leren een Six Sigma business case op te stellen. Door dat bij ons in de praktijk te doen aan de hand van de case, kan je dat later zelf ook in je eigen organisatie herhalen. De business case wordt de rest van de training gebruikt door het Six Sigma team, zodat je naar huis gaat met een compleet uitgewerkt voorbeeld van een Six Sigma business case.

Dagdeel 2: Procesmetingen in Six Sigma Measure fase - DMAIC

 • Process design opstellen
 • Testen van het proces, risicoanalyses uitvoeren
 • Validatie van de metingen, werken met Excel en Minitab
 • Variatie in de output van processen meten
 • Business case verder uitwerken

De case wordt vervolgd door te leren meten. Je leert processen meten en de metingen te verwerken. Je brengt het proces in beeld. Verder analyseer je ook de samenwerking in het team. Ieder dagdeel eindigt met reflectie op de samenwerking in het team. Zo leer je als Green Belt een team leiden.

Dagdeel 3: Onderzoek doen in de Analyse fase - DMAIC

 • Analysetechnieken toepassen op de proces data
 • Herkenning van patronen in de output van processen
 • Processen leren lezen en analyses maken
 • Eenvoudige oefeningen Statistical Process Control (SPC)
 • Business case verder uitwerken

Tijdens deze stap van het programma leer je de procesdata analyseren en een oorzaakanalyse maken. Je krijgt daarvoor verschillende technieken en achtergronden uit de statistiek. Statistiek bedrijven is geen doel op zichzelf, maar een middel om tot inzichten te komen. Je werkt samen, verwerkt de data en past analysetechnieken toe.

Dagdeel 4: Procesverbetering met Six Sigma: Improve - DMAIC

 • Verbetertechnieken toepassen, zoals Pareto, Ishikawa en FMEA
 • Verbeteringen ontwikkelen met het team
 • Organisatorische en technische oplossingen
 • Return on Investment (ROI) bepalen
 • Business case verder uitwerken

Het proces moet worden verbeterd. Je zal ervaren dat de verbetervoorstellen nu heel anders zijn, dan de ideeën, die je bij de start van de training over het proces had. De metingen en analyses geven je nieuwe inzichten, waardoor de oorzaken van het probleem nu duidelijk zijn. Dit leidt tot nieuwe inzichten  en nieuwe voorstellen tot verbetering van het proces.

Dagdeel 5: Redesign process en testen in Control fase - DMAIC

 • Proces herontwerpen op basis van de verbeteringen
 • Verbeterd product testen, nieuwe metingen uitvoeren
 • Procesprestaties meten
 • Control plan opstellen
 • Afsluiting van het Six Sigma verbeterproject

De verbeteringen worden in het product doorgevoerd en getest. Het team werkt een nieuwe testopstelling uit en voert de testen uit. De data worden verzameld en geanalyseerd. Je ervaart dat het product is verbeterd. Je hebt nu ervaren dat samenwerking in teams leidt tot betere inzichten, volledige oorzaakanalyses en creativiteit voor verbeterde ontwerpen.

Lean Six Sigma vervolgstap: Lean Manufacturing Green Belt training

Je hebt nu de methode Six Sigma onder controle. Dankzij de case en de samenwerking ben je vaardig geworden in de uitvoering van Six Sigma. De theorie ken je nu ook. Je hebt voor de methode Six Sigma het kennisniveau Green Belt gehaald. De vervolgstap is het volgen van de training Lean Manufacturing Green Belt. Daarin leer je Lean toepassen. Lean is veel meer een nieuwe managementfilosofie, die effect heeft op de operationele kant van de organisatie en de manier van leiding geven.

Voor wie

Voor wie is de training ASQ Six Sigma Green Belt?

Deze ASQ Six Sigma Green Belt training is voor iedereen die het certificaat Six Sigma Green Belt wil verkrijgen, die Six Sigma in de praktijk wil toepassen of die gewoon wil begrijpen hoe Six Sigma functioneert. Deze training Six Sigma Green Belt is opgebouwd vanuit de praktijk. Het gaat in de eerste plaats om de toepassing van het stappenplan DMAIC. Dat is een van de voordelen van werken met een opleidingsbureau, dat tegelijkertijd ook een organisatieadviesbureau naast zich heeft. Six Sigma is niet alleen techniek en statistiek. Integendeel, het is een verbetermethode voor teams om procesvraagstukken op te lossen.

Functies van de deelnemers in deze ASQ Six Sigma training

Vaak vervullen de deelnemers aan deze Six Sigma training één van de volgende functies:

 • Teamleider, afdelingshoofd, manager
 • Kwaliteitsmanager, kwaliteitsmedewerker, QHSE manager
 • Continuous Improvement Manager
 • Operational manager, productiemanager
 • Process engineer, Quality Control Engineer

Het Six Sigma certificaat wordt vervolgens een aanvulling op je c.v.. Het geeft je meer mogelijkheden en de kans je verder door te ontwikkelen. De competenties die je leert, zijn belangrijk voor de huidige of nieuwe rol, die je gaat vervullen.

De incompany mogelijkheden voor meerdere collega's: Six Sigma Green Belt in teams

Indien meerdere collega's in je organisatie dezelfde opleidingsbehoeften hebben, dan kan dit programma ook bij je intern worden verzorgd. De trainer komt dan naar uw organisatie en verzorgt hetzelfde inhoudelijke programma. Het is dan zelfs ook mogelijk accenten te verleggen of onderwerpen aan te passen op basis van je behoeften. Heb je die wens, vraag dan gerust naar de incompany mogelijkheden via het opmerkingenveld in het contactformulier. Je kunt ons natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen via info@patagonia-opleidingen.com.

Resultaat

Resultaat van de training ASQ Six Sigma Green Belt

Na het volgen van deze training heb je Six Sigma Green Belt niveau. Je weet precies hoe je Six Sigma toepast in een verbeterteam en hoe dit onderdeel is van kwaliteitsmanagement. Deze Six Sigma training is onderdeel van ons programma voor Continuous Improvement, waarmee we organisaties helpen te ontwikkelen naar de status van continue verbetering van processen. In deze transformatie kun je na deze Six Sigma training een belangrijke rol spelen. Zorg er voor dat je jezelf continu ontwikkelt in methoden en technieken voor continuous improvement. Verbetering van je competenties is essentieel voor je functieontwikkeling en presteren in je rol. Na deze training kun je ook de training Six Sigma Green Belt Praktijk volgen voor het praktijkcertificaat. De resultaten zijn:

 • Certificaat ASQ Six Sigma Green Belt
 • Vaardig in de Six Sigma verbetermethode
 • Niveau Green Belt bereikt
 • DMAIC toepassen
 • Verbeterteams leiden
 • Six Sigma organiseren
 • Six Sigma teams samenstellen
 • Six Sigma business case opstellen

Startdata

Startdata van de training ASQ Six Sigma Green Belt

Wil je de training ASQ Six Sigma Green Belt volgen? Hieronder staan de startdata met de daarop volgende cursusdagen:

Datum Tijd
8 oktober 2024 09:00 – 13:00
22 oktober 2024 09:00 – 13:00
5 november 2024 09:00 – 13:00
19 november 2024 09:00 – 13:00
3 december 2024 09:00 – 13:00

 

Investering

Investering in Six Sigma training

Prijzen Six Sigma LSSGB studie - Fase 1 

De prijs van deze training Six Sigma met open inschrijving is € 990 per persoon voor 5 dagdelen. Dit is inclusief de workshops, syllabus, PowerPoint Presentaties en tools. Je leert de praktijk tijdens de training, die je aanvult met zelfstudie in het ASQ LSSGB book en het doen van oefenexamens. De prijs is exclusief het boek en de oefenexamens.

De prijs voor de persoonlijke Six Sigma Studiebegeleiding is € 990 per persoon voor 10 uur. Deze tijd kan je naar eigen inzicht met de trainer gebruiken voor bijvoorbeeld extra uitleg in basis statistiek en analysetechnieken als je dat nodig hebt.

Prijzen Six Sigma Implementatie - Fase 2

De prijs voor de Training Continuous Improvement Manager is € 990 per persoon voor 5 dagdelen. Dat is inclusief de workshops, syllabus, PowerPoint Presentaties en tools. Aan deze training is geen examen gekoppeld.

Begeleiding voor de implementatie van Six Sigma in je eigen organisatie is eveneens op aanvraag, omdat de uitvoering van verbeterprocessen per organisatie verschillen. 

Prijzen incompany Six Sigma

Indien je Fase 1 van deze training Six Sigma incompany wil organiseren voor je eigen managers en teamleiders dan geldt:

 • Prijs: € 3750 per team voor 5 dagdelen.
 • Reiskosten: € 0,95 per kilometer.
 • Optioneel: coaching on the job € 1200 per dag.
 • Exclusief verblijfskosten.

All inclusive prijzen

De prijzen zijn all inclusive. Wij rekenen geen bijkomende kosten of extra fees voor opties. De prijzen zijn daarom inclusief:

 • Inschrijving en administratie
 • Documentatie, zoals syllabi, PowerPointPresentaties en sjablonen
 • Certificaat van deelname
 • Onbeperkt toegang tot de Opleidingsportal
 • Ervaren, gecertificeerde trainers

De materialen die je van ons krijgt, kan je bovendien gebruiken om het trainingsmateriaal voor je eigen organisatie te maken. Dit biedt veel voordelen en helpt je organisatie intern ontwikkelen. Bel ons voor informatie en een toelichting hierover, zodat je een intern leerprogramma ontwikkelt.

Voorwaarden

 • Je kan gebruik maken van overheidssubsidies voor opleiding en innovatie.
 • De prijzen zijn exclusief BTW.
 • De algemene voorwaarden van de NRTO zijn van toepassing. Deze vind je op de website.

Schrijf u direct in

Inschrijven voor de training Six Sigma Green Belt

Wil je je inschrijven voor de training Six Sigma Green Belt? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen spoedig contact met je op voor alle informatie. Je kunt ons ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-opleidingen.com.

Lean Six Sigma Green Belt certificaat behalen

Je kunt deze training volgen met en zonder LSS Green Belt examen. Je kunt je inschrijven en ook achteraf de inschrijving voor het examen doen. Wil je het examen doen en het LSS GB certificaat behalen? Bel ons dan even voor de kosten en de planning. We helpen je graag verder.

  • € 990 Six Sigma in 5 dagdelen
  • € 990 Lean Manufacturing in 5 dagdelen
  • Optie: € 990 Six Sigma Studiebegeleiding 10 uur
  • Optie: € 990 Lean Studiebegeleiding 10 uur
  • Optie: Six Sigma project uitvoeren
  • Optie: LSS Green Belt examen - ASQ
  • Optie: Continuous Improvement Manager
  • Optie: Cursus Quality Circle

 

   NRTO keurmerk Patagonia Opleidingen

Gerelateerde trainingen

Training Six Sigma Orange Belt

Training Six Sigma Orange Belt

Deze training Six Sigma Orange Belt is bedoeld voor iedereen, die wil kunnen meewerken in een Six Sigma verbeterteam. De methode Six Sigma wordt uitgelegd via oefeningen en workshops, zodat u een goed beeld krijgt van de werking van de methode en direct kunt meedoen in een Six Sigma verbeterteam.

Opleiding Continuous Improvement Manager

Opleiding Continuous Improvement Manager

Tijdens deze opleiding Continuous Improvement Manager (CI Manager) leert u de methoden en technieken voor continuous improvement toepassen en samenwerken met het lijnmanagement. U wordt met deze training in continuous improvement de professionele coach, die de organisatie begeleidt in de toepassing van continuous improvement van alle processen in de hele organisatie. Op een praktische manier leert u verbeterprocessen leiden en organiseren, zodat process improvement ontstaat en continuous improvement operationeel wordt gemaakt.

Training Lean Manufacturing Green Belt

Training Lean Manufacturing Green Belt

Met deze training Lean Manufacturing Green Belt (LSSGB) leer je de inhoud van de managementmethode Lean Manufacturing in 2 maanden. Wil je verder? Dan kan je jezelf bij ons ontwikkelen tot Continuous Improvement Manager en zelfs tot Lean Consultant. Lees hier over de mogelijkheden en het programma.

Opleiding Quality Engineer - Certified ASQ

Opleiding Quality Engineer - Certified ASQ

Met deze opleiding ben je straks Certified Quality Engineer met ASQ certificaat. Je wordt specialist in de toepassing van Quality Assurance en Quality Control. Je leert de kwaliteit van processen en producten onderzoeken en verbeteren. Dat maakt je tot de Quality Engineer die je collega operators en teamleiders nodig hebben.

Interessant

Coaching voor verbeterteams

Verbeterteams werken met Six Sigma, Problem Solving en andere logische methoden voor verbeterprocessen. Zonder zo'n methode wordt het team niet succesvol. Leer uw organisatie op de juiste manier met verbeterteams werken. Schakel een van onze coaches in, die voordoen hoe een verbeterteam wordt geleid.

Opleidingsportal

De opleidingsportal is een speciaal platform met studiemateriaal waar je als deelnemer onbeperkt toegang toe krijgt. Niet alleen tijdens je opleiding, maar altijd. Je hebt daarmee toegang tot unieke informatie en tools van over de hele wereld, die je gedurende je professionele loopbaan kunt gebruiken. Daarmee ben je altijd up to date, beschik je over de laatste documenten en ben je op de hoogte van innovatieve ontwikkelingen.