Opleiding Teamleider patagonia
04-10-2024
09:00u - 12:30u
5 dagdelen
€ 790,00
HBO
Hendrik-Ido-Ambacht
Certificaat
Incompany

Opleiding Teamleider

Operationeel leiding geven aan een team
Ook online!
Kies zelf voor deelname op locatie of online

Via deze opleiding Teamleider ontwikkelt u uzelf verder als leider van een team of afdeling. In 5 dagdelen groeit u in uw functie als Team Manager. U leert het team aansturen, leiding geven aan beleid en doelen realiseren. Ontwikkel u via deze training teamleider tot de leider van de toekomst.

Teamleiders nemen afscheid van het vakinhoudelijke werk zoals operators dat uitvoeren. Teamleiders zijn verantwoordelijk voor het management van de afdeling, de beheersing van processen en de realisatie van de uitvoering. Wat dat precies inhoudt, leert u tijdens deze opleiding Teamleider. De onderwerpen worden op praktische manier behandeld, passend bij de functie Teamleider, zodat u er direct mee aan de slag kunt. Aan het einde van de opleiding heeft u uw eigen weekagenda, een plan van aanpak en u heeft uzelf een effectieve manier van leiding geven aangeleerd.

Operationeel leidinggeven in de praktijk als teamleider 

Deze opleiding Teamleider wordt gegeven vanuit de praktijk aan mensen die een eerste lijn leidinggevende functie vervullen. Denk aan teamleiders, shiftleaders en andere operationeel leidinggevende functionarissen. De theorieën worden behandeld en direct toegepast op uw eigen situatie. De dagelijkse praktijksituaties van een Team Manager worden gesimuleerd, behandeld en geoefend. Daarbij maakt u ook een zelfanalyse en krijgt u eenvoudige, effectieve hulpmiddelen om uzelf te verbeteren en waarmee u jaren vooruit kunt. Aan het einde van deze opleiding geeft u op een verbeterde manier leiding aan uw team. U bent succesvol en effectief als manager.

Referentie: Sjoerd geeft op een hele prettige manier training. De training is in house gegeven met verschillende medewerkers, die allemaal erg van elkaar schelen in karakter en functie, maar Sjoerd wist hen allemaal te inspireren. Los van Sjoerd als trainer is de inhoud van de training ook heel breed, divers. Wij zijn heel tevreden en hopen in de toekomst nogmaals gebruik te maken van jullie diensten! - The Little Green Back - Nicole van den Bosch, General Manager

Inhoud

Inhoud van de opleiding Teamleider

De rode draad van de inhoud van deze opleiding Teamleider is leiderschap. Leiderschap voor de Teamleider wordt behandeld via allerlei onderwerpen, zoals procesbeheersing, 5S en functioneringsgesprekken. De onderwerpen worden op maat gegeven voor de uitvoering van uw functie als teamleider. Iedere dag wordt een onderwerp behandeld en getraind. Van elk onderwerp wordt eerst de theorie behandeld. Daarna volgen de voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en leert u de toepassing in uw eigen organisatie. U traint uzelf met de andere deelnemers via games en workshops en evalueert vervolgens de effecten. U presteert na deze opleiding beter als Team Manager in leiderschap, communicatie en procesbeheersing.

Referentie: de cursus werd leuk en enthousiast gepresenteerd waardoor het lekker vlot ging. Ik haal er uit wat ik nodig heb en alles was erg duidelijk. Bedankt - Dudok, Daniël Barendrecht, productiemanager.

Programma van de opleiding Teamleider

Dagdeel 1: Situationeel leiderschap

 • Theorie met leiderschapsmodel
 • Keuzes in leiderschapsrollen
 • De praktijk van leiding geven
 • Richting geven en coachen
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

Tijdens de eerste dag wordt de basis van leiderschap gelegd. Met behulp van praktische leiderschapsmodellen krijgt u inzicht in de manier waarop u als leider kunt optreden in verschillende situaties. Denk aan coachend, directief of aanpassend leiderschap. U krijgt inzicht in de positieve effecten van uw houding op de groep, maar ook de negatieve effecten worden getoond. Een verkeerde leiderschapsrol is schadelijk en leidt tot verlies van productiviteit en tot weerstand in een team. Dat moet worden voorkomen. U wordt succesvol en kunt hierna ieder team leiden.

Dagdeel 2: De 16 pijlers van leiderschap toepassen

 • Teamleiders zijn verantwoordelijk voor 16 onderwerpen
 • Maturity Index met 16 onderwerpen toepassen
 • Behandeling inhoud van de 16 managementonderwerpen
 • Zelfanalyse met Maturity Index en een selectie maken
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

Teamleiders houden zich als leider met 16 leiderschapsonderwerpen bezig. Daaronder valt niet het maken van producten. Dat doen immers de operators of uitvoerende professionals. Leiders en teamleiders houden zich met andere onderwerpen bezig. Deze onderwerpen zijn samengevat in de Maturity Index en worden per onderdeel uitgelegd voor uw eigen functie. 

Dagdeel 3: Leader Standard Work

 • Vaste leiderschapselementen voor Teamleiders
 • Gemba Core Activities
 • Handhaving van procedures
 • Procesverbetering
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

De enige manier om te verbeteren is het creëren van standaarden, die continu worden aangepast naar nieuwe, verbeterde standaarden. Vanuit standaarden worden in hoog tempo experimenten gedaan om processen te verbeteren en nieuwe standaarden te bepalen. Dit proces heet Standard Work en wordt door Teamleiders geleid. Vandaar de term Leader Standard Work: de standaard werkzaamheden voor een Teamleider.

Dagdeel 4: Coachgesprekken voeren door teamleiders

 • Functieomschrijvingen lezen
 • Verantwoordelijkheden van medewerkers en teamleiders
 • Gesprekken voeren
 • Verslaglegging van gesprekken
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

Teamleiders zijn continu in gesprek met hun operationele collega's, maar met behulp van deze training ontwikkelen de deelnemers hun gesprekken structuur geven. Coaching is niet vrijblijvend of zonder richting. Integendeel, er is richting, voortgang en er zijn meetmomenten. Bovendien leren de teamleiders verslaglegging te doen.

Dagdeel 5: Time Management

 • Time Management uitvoeren voor je eigen functie
 • Prioriteiten stellen en onderwerpen uitwerken
 • Doelen opstellen en KPI's bepalen
 • Weekplanning maken voor de teamleider
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

Time Management is cruciaal. De weken vliegen voorbij en als je niet oppast blijven de resultaten van het harde werken uit. Om continuous improvement te realiseren is een weekritme nodig. U leert tijdens deze dag uw agenda beheren en de juiste onderwerpen uitvoeren. U bent een complete en vaardige leider als teamleider. Uw mensen waarderen uw manier van leidinggeven en gaan met u en met elkaar samenwerken aan de gestelde doelen. 

Verbeteren in leiderschap en de uitvoering van de functie Teamleider

Deze opleiding Teamleider begint met leiderschap en de standaard onderdelen van leiderschap. Daarna worden deze leiderschapsonderwerpen stap voor stap voor u en met u uitgewerkt gedurende de opleiding. Zo is er een rode draad, die u makkelijk kunt volgen en waarbij u de onderwerpen stap voor stap kunt uitwerken. Het resultaat is een weekagenda voor uzelf als teamleider.

Voor wie

Voor wie is de opleiding Teamleider?

Deze cursus Teamleider is geschikt voor iedereen die leiding geeft aan een operationeel team. Ook wel de eerste lijn leidinggevende genoemd. De teamleider is verantwoordelijk voor de inrichting van de werkplek, de procesbeheersing en de procesverbeteringen. Vaak worden teamleiders vooraf onvoldoende opgeleid. Dat probleem wordt met deze korte managementopleiding opgelost. Het is een korte cursus voor teamleiders, die u in staat stelt, direct goed leiding te geven aan uw team. 

De functie van de Teamleider 

De naam Teamleider kan variëren van organisatie tot organisatie, zoals team manager, teamlead, shiftleader, afdelingshoofd of coördinator. Deze rollen komen ook vaak voor als meewerkend Teamleider. Ook dan is het zeer verstandig deze opleiding Teamleider te volgen, zodat het verschil tussen de functie teamleider en de functie operationeel medewerker duidelijk wordt. Deelnemers zijn:

 • Teamleider, Teamlead of Team Manager
 • Afdelingshoofd of coördinator
 • Groepsleider of Shiftleader
 • Proceseigenaar, process owner

De incompany en online mogelijkheden voor meerdere collega's

Indien meerdere collega's in uw organisatie dezelfde opleidingsbehoeften hebben, dan kan dit programma ook bij u intern of online worden verzorgd. De trainer verzorgt hetzelfde inhoudelijke programma. Het is dan zelfs ook mogelijk accenten te verleggen of onderwerpen aan te passen op basis van uw behoeften. Heeft u die wens, vraag dan gerust naar de incompany en online mogelijkheden via het opmerkingenveld in het contactformulier. U kunt ons natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen via info@patagonia-opleidingen.com.

Resultaat

Resultaat van de opleiding Teamleider

Na het volgen van deze opleiding heeft u het volgende bereikt:

 • Nieuwe en verbeterde leiderschapsstijl ontwikkeld 
 • Operationeel leiderschap toepassen
 • De 16 pijlers van leiderschap toepassen
 • Standard Work en continue verbetering
 • Kennis van Kwaliteitsmanagement
 • Functioneringsgesprekken kunnen voeren
 • Time Management

Leiderschap in de praktijk voor operationele teamleiders

Met deze korte managementopleiding groeit u in uw rol als teamleider. Door de workshops en games met de andere deelnemers ervaart u de verschillende leiderschapsrollen en de effecten. Met de aanwijzingen van de trainer en de onderbouwing vanuit theorieën over leiderschap, krijgt u zekerheid en groeit u in uw rol. U leert vertrouwen op de juistheid van uw handelen, omdat u de theoretische en praktische achtergrond heeft geleerd en geoefend.

Startdata

Startdata van de opleiding Teamleider

Wilt u de cursus Teamleider volgen? Hieronder staat de startdatum met de daarop volgende cursusdagen:

 

Datum  Tijd
4 oktober 2024 09:00 – 12:30
18 oktober 2024 09:00 – 12:30
1 november 2024 09:00 – 12:30
15 november 2024 09:00 – 12:30
29 november 2024 09:00 – 12:30
Datum Tijd
3 Februari 2025                    13:00 – 16:30
17 Februari 2025                 13:00 – 16:30
3 Maart 2025 13:00 – 16:30
17 Maart 2025 13:00 – 16:30
31 Maart 2025 13:00 – 16:30

Mochten de data u niet passen, neem dan contact met ons op voor andere mogelijkheden, incompany oplossingen, online of maatwerk. Bel 088 33 666 66. We helpen u graag verder.

Investering

Investering opleiding Teamleider

Prijzen

De prijs van deze opleiding in leiderschap met open inschrijving is € 790 per persoon exclusief BTW voor 5 dagdelen. Dit is inclusief de workshops, de materialen en eindeloos veel informatie via de opleidingsportal.

Indien u deze opleiding Teamleider incompany wil organiseren voor uw teamleiders, voormannen en supervisors, dan gelden deze voorwaarden:

 • De prijs is € 3900 voor het hele team voor 5 dagdelen.
 • De reiskosten zijn € 0,95 exclusief BTW per kilometer.
 • Exclusief verblijfskosten.

All inclusive prijzen

De prijzen zijn all inclusive. Wij rekenen geen bijkomende kosten of extra fees voor opties. De prijzen zijn daarom inclusief:

 • Inschrijving en administratie
 • Documentatie, zoals syllabi, PowerPointPresentaties en sjablonen
 • Certificaat van deelname
 • Onbeperkt toegang tot het opleidingsportaal
 • Ervaren, gecertificeerde trainers

De materialen die u van ons krijgt, kunt u gebruiken om het trainingsmateriaal voor uw eigen organisatie te maken. Dit biedt veel voordelen en helpt uw organisatie intern te ontwikkelen. Bel ons voor informatie en een toelichting hierover, zodat u een intern leerprogramma kunt ontwikkelen.

Voorwaarden

 • U kunt gebruik maken van overheidssubsidies voor opleiding en innovatie.
 • De prijzen zijn exclusief BTW.
 • De algemene voorwaarden van de NRTO zijn van toepassing. Deze vindt u op de website.

Schrijf u direct in

Inschrijven voor de opleiding Teamleider

Wilt u zich inschrijven voor de opleiding tot Teamleider met alles wat u moet weten over leiderschap, communicatie en planmatig werken? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen spoedig contact met u op voor alle informatie. U kunt ons ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-opleidingen.com.

 • Leiderschap voor Teamleiders
 • Leren via Workshops en Games
 • Kleine groepen
 • Oefenen met eigen praktijkvoorbeelden
 • Time Management

NRTO keurmerk Patagonia Opleidingen

Gerelateerde opleidingen

Training Leiderschap

Training Leiderschap

In 6 weken de leider worden die je wil zijn. Volg deze Training Leiderschap. Tijdens de training worden de dagelijkse situaties nagedaan en geoefend. U krijgt daarbij de juiste hulpmiddelen, doet workshops in leiderschap en werkt samen met de andere deelnemers. Aan het einde van deze Training Leiderschap weet u in elke situatie op de juiste manier te acteren als leider. Zo kunt u uw leiderschapsstijl via deze Training Leiderschap in 6 weken effectief verbeteren.

Training Six Sigma Green Belt - ASQ certified

Training Six Sigma Green Belt - ASQ certified

Via deze training Lean Six Sigma Green Belt leert u de verbetermethode Six Sigma toepassen én kunt u het Lean Six Sigma Green Belt examen halen. Na deze Six Sigma training en de training Lean Manufacturing kunt u het examen ASQ Lean Six Sigma Green Belt doen en het certificaat Lean Six Sigma verkrijgen.

Training Lean Manufacturing Green Belt - ASQ certified

Training Lean Manufacturing Green Belt - ASQ certified

Via deze training Lean Manufacturing Green Belt leert u de managementmethode Lean Manufacturing toepassen. Met behulp van Lean games, theoretische achtergronden en voorbeelden uit de praktijk krijgt u snel inzicht in Lean Manufacturing en leert u deze managementmethode toepassen in uw eigen organisatie. Desgewenst kunt u afsluiten met het internationaal erkende  examen voor het LSS Green Belt certificaat.

Opleiding Productiemanager

Opleiding Productiemanager

Met deze opleiding ontwikkelt u het productiesysteem en leert u leidinggeven aan het operationeel beleid. U krijgt de productiemethoden en procestechnieken voor uw rol als productiemanager. Aan het einde van deze opleiding heeft u een concept beleidsplan en productiesysteem.

Interessant

Incompany mogelijkheden

Heeft u meer collega's die dezelfde training of opleiding willen volgen? Dan zijn er handige incompany mogelijkheden. Bijvoorbeeld als meerdere voormannen de opleiding voorman willen volgen, of als meerdere collega's de training procesmanagement willen doen. Vraag naar maatwerk.

Kwaliteitsmanagement voor medewerkers

Deze training kwaliteitsmanagement is specifiek voor een team van operationele medewerkers. Ze worden getraind in de 10 basisbeginselen van kwaliteitsmanagement, die nodig is tijdens de uitvoering van het werk. Het gaat om bewustwording in kwaliteitsmanagement en samenwerking in de uitvoering van het werk. De deelnemers leren bijvoorbeeld klanteisen herkennen, afwijkingen melden en oorzaakanalyses maken. Ze leren dat hun werk geschikt moet zijn voor de collega's aan wie hun werk wordt overgedragen.