Opleiding Teamleider patagonia
08-03-2024
09:00u - 12:30u
5 dagdelen
€ 950,00
HBO
Hendrik-Ido-Ambacht
Certificaat
Incompany

Opleiding Teamleider

Operationeel leiding geven aan een team
Ook online!
Kies zelf voor deelname op locatie of online

Via deze opleiding Teamleider ontwikkelt u uzelf verder als leider van een team of afdeling. In 5 dagdelen groeit u in uw functie als Team Manager. U leert het team aansturen, leiding geven aan beleid en doelen realiseren. Ontwikkel u via deze training teamleider tot de leider van de toekomst.

Teamleiders nemen afscheid van het vakinhoudelijke werk zoals operators dat uitvoeren. Teamleiders zijn verantwoordelijk voor het management van de afdeling, de beheersing van processen en de realisatie van de uitvoering. Wat dat precies inhoudt, leert u tijdens deze opleiding Teamleider. De onderwerpen worden op praktische manier behandeld, passend bij de functie Teamleider, zodat u er direct mee aan de slag kunt. Aan het einde van de opleiding heeft u uw eigen weekagenda, een plan van aanpak en u heeft uzelf een effectieve manier van leiding geven aangeleerd.

Operationeel leidinggeven in de praktijk als teamleider 

Deze opleiding Teamleider wordt gegeven vanuit de praktijk aan mensen die een eerste lijn leidinggevende functie vervullen. Denk aan teamleiders, shiftleaders en andere operationeel leidinggevende functionarissen. De theorieën worden behandeld en direct toegepast op uw eigen situatie. De dagelijkse praktijksituaties van een Team Manager worden gesimuleerd, behandeld en geoefend. Daarbij maakt u ook een zelfanalyse en krijgt u eenvoudige, effectieve hulpmiddelen om uzelf te verbeteren en waarmee u jaren vooruit kunt. Aan het einde van deze opleiding geeft u op een verbeterde manier leiding aan uw team. U bent succesvol en effectief als manager.

Referentie: Sjoerd geeft op een hele prettige manier training. De training is in house gegeven met verschillende medewerkers, die allemaal erg van elkaar schelen in karakter en functie, maar Sjoerd wist hen allemaal te inspireren. Los van Sjoerd als trainer is de inhoud van de training ook heel breed, divers. Wij zijn heel tevreden en hopen in de toekomst nogmaals gebruik te maken van jullie diensten! - The Little Green Back - Nicole van den Bosch, General Manager

Inhoud

Inhoud van de opleiding Teamleider

De rode draad van de inhoud van deze opleiding Teamleider is leiderschap. Leiderschap voor de Teamleider wordt behandeld via allerlei onderwerpen, zoals procesbeheersing, 5S en functioneringsgesprekken. De onderwerpen worden op maat gegeven voor de uitvoering van uw functie als teamleider. Iedere dag wordt een onderwerp behandeld en getraind. Van elk onderwerp wordt eerst de theorie behandeld. Daarna volgen de voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en leert u de toepassing in uw eigen organisatie. U traint uzelf met de andere deelnemers via games en workshops en evalueert vervolgens de effecten. U presteert na deze opleiding beter als Team Manager in leiderschap, communicatie en procesbeheersing.

Referentie: de cursus werd leuk en enthousiast gepresenteerd waardoor het lekker vlot ging. Ik haal er uit wat ik nodig heb en alles was erg duidelijk. Bedankt - Dudok, Daniël Barendrecht, productiemanager.

Programma van de opleiding Teamleider

Dagdeel 1: Leiderschap in de praktijk

 • Theorie met leiderschapsmodel
 • Keuzes in leiderschapsrollen
 • De praktijk van leiding geven in vergaderingen
 • De praktijk van leiding geven in gesprekken en e-mails
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

Tijdens de eerste dag wordt de basis van leiderschap gelegd. Met behulp van praktische leiderschapsmodellen krijgt u inzicht in de manier waarop u als leider kunt optreden. Denk aan coachend, directief of aanpassend leiderschap. U krijgt inzicht in de positieve effecten van uw houding op de groep, maar ook de negatieve effecten worden getoond. Een verkeerde leiderschapsrol is schadelijk en leidt tot verlies van productiviteit en tot weerstand in een team. Dat moet worden voorkomen. U wordt succesvol en kunt hierna ieder team leiden.

Dagdeel 2: De 16 pijlers van leiderschap toepassen

 • Teamleiders zijn verantwoordelijk voor 16 onderwerpen
 • Maturity Index met 16 onderwerpen toepassen
 • Behandeling inhoud van de 16 managementonderwerpen
 • Zelfanalyse met Maturity Index en een selectie maken
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

Teamleiders houden zich als leider met 16 leiderschapsonderwerpen bezig. Daaronder valt niet het maken van producten. Dat doen immers de operators of uitvoerende professionals. Leiders en teamleiders houden zich met andere onderwerpen bezig. Deze onderwerpen zijn samengevat in de Maturity Index en worden per onderdeel uitgelegd voor uw eigen functie. 

Dagdeel 3: Standard Work ontwikkelen

 • Procesbeheersing en verbetering
 • Visual management toepassen
 • Onboarding training en validatie
 • Methode 5S toepassen
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

De enige manier om te verbeteren is het creëren van standaarden, die continu worden aangepast naar nieuwe, verbeterde standaarden. Vanuit standaarden worden in hoog tempo experimenten gedaan om processen te verbeteren en nieuwe standaarden te bepalen. Dit proces heet Standard Work en wordt door teamleiders geleid.

Dagdeel 4: Functioneringsgesprekken voor teamleiders

 • Functieomschrijvingen van teamleiders en medewerkers
 • Functioneringsgesprekken, voortgangsgesprekken en beoordelingsgesprekken
 • Verslaglegging functioneringsgesprekken
 • Ontwikkeling kennis, vaardigheden en competenties
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

Het functioneringsgesprek vraagt wat meer aandacht en speciale gesprekstechnieken. Ook de rapportage van het functioneringsgesprek is belangrijk en vraagt kennis van communicatie, coaching en zelfs een beetje arbeidsrecht. U leert deze gesprekken voorbereiden en uitvoeren, al dan niet in samenwerking met een manager.

Dagdeel 5: Weekplanning voor teamleiders - Time Management

 • Time Management uitvoeren voor je eigen functie
 • Prioriteiten stellen en onderwerpen uitwerken
 • Doelen opstellen en KPI's bepalen
 • Weekplanning maken: Maandag doelen, vrijdag resultaten ophalen
 • Agenda voor de Teamleider uitwerken

Time Management is cruciaal. De weken vliegen voorbij en als je niet oppast blijven de resultaten van het harde werken uit. Om continuous improvement te realiseren is een weekritme nodig. U leert tijdens deze dag uw agenda beheren en de juiste onderwerpen uitvoeren. U bent een complete en vaardige leider als teamleider. Uw mensen waarderen uw manier van leidinggeven en gaan met u en met elkaar samenwerken aan de gestelde doelen. 

Verbeteren in leiderschap en de uitvoering van de functie Teamleider

Deze opleiding Teamleider begint met leiderschap en de onderdelen van leiderschap. Daarna worden deze leiderschapsonderwerpen stap voor stap voor u en met u uitgewerkt gedurende de opleiding. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn Standard Work, gesprekken met medewerkers en time management. Zo is er een rode draad, die u makkelijk kunt volgen en waarbij u de onderwerpen stap voor stap kunt uitwerken. Het resultaat is een weekagenda voor uw functie en afdeling. De volgorde van de trainingsonderwerpen Teamleider zijn:

 1. Leiderschap in de praktijk
 2. De 16 pijlers van leiderschap uitvoeren
 3. Standard Work ontwikkelen
 4. Functioneringsgesprekken voor teamleiders
 5. Weekplanning voor Teamleiders - Time Management

Zo passeren alle aspecten van leiderschap en operations en weet u hoe u zich als teamleider kunt inzetten. Via deze stappen ontwikkelt u zich in uw rol als teamleider en weet u hoe u uw weekprogramma uitvoert.

Voor wie

Voor wie is de opleiding Teamleider?

Deze cursus Teamleider is geschikt voor iedereen die leiding geeft aan een operationeel team. Ook wel de eerste lijn leidinggevende genoemd. De teamleider is verantwoordelijk voor de inrichting van de werkplek, de procesbeheersing en de procesverbeteringen. Vaak worden teamleiders vooraf onvoldoende opgeleid. Dat probleem wordt met deze korte managementopleiding opgelost. Het is een korte cursus voor teamleiders, die u in staat stelt, direct goed leiding te geven aan uw team. 

De functie van de Teamleider 

De naam Teamleider kan variëren van organisatie tot organisatie, zoals team manager, teamlead, shiftleader, afdelingshoofd of coördinator. Deze rollen komen ook vaak voor als meewerkend Teamleider. Ook dan is het zeer verstandig deze opleiding Teamleider te volgen, zodat het verschil tussen de functie teamleider en de functie operationeel medewerker duidelijk wordt. Deelnemers zijn:

 • Teamleider, Teamlead of Team Manager
 • Afdelingshoofd of coördinator
 • Groepsleider of Shiftleader
 • Proceseigenaar, process owner

De incompany en online mogelijkheden voor meerdere collega's

Indien meerdere collega's in uw organisatie dezelfde opleidingsbehoeften hebben, dan kan dit programma ook bij u intern of online worden verzorgd. De trainer verzorgt hetzelfde inhoudelijke programma. Het is dan zelfs ook mogelijk accenten te verleggen of onderwerpen aan te passen op basis van uw behoeften. Heeft u die wens, vraag dan gerust naar de incompany en online mogelijkheden via het opmerkingenveld in het contactformulier. U kunt ons natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen via info@patagonia-opleidingen.com.

Resultaat

Resultaat van de opleiding Teamleider

Na het volgen van deze opleiding heeft u het volgende bereikt:

 • Nieuwe en verbeterde leiderschapsstijl ontwikkeld 
 • Operationeel leiderschap toepassen
 • De 16 pijlers van leiderschap toepassen
 • Standard Work en continue verbetering
 • Kennis van Kwaliteitsmanagement
 • Functioneringsgesprekken kunnen voeren
 • Time Management

Leiderschap in de praktijk voor operationele teamleiders

Met deze korte managementopleiding groeit u in uw rol als teamleider. Door de workshops en games met de andere deelnemers ervaart u de verschillende leiderschapsrollen en de effecten. Met de aanwijzingen van de trainer en de onderbouwing vanuit theorieën over leiderschap, krijgt u zekerheid en groeit u in uw rol. U leert vertrouwen op de juistheid van uw handelen, omdat u de theoretische en praktische achtergrond heeft geleerd en geoefend.

Startdata

Startdata van de opleiding Teamleider

Wilt u de cursus Teamleider volgen? Hieronder staat de startdatum met de daarop volgende cursusdagen:

Datum  Tijd
8 maart 2024 09:00 – 12:30
22 maart 2024 09:00 – 12:30
5 april 2024 09:00 – 12:30
19 april 2024 09:00 – 12:30
3 mei 2024 09:00 – 12:30
Datum Tijd
4 oktober 2024 09:00 – 12:30
18 oktober 2024 09:00 – 12:30
1 november 2024 09:00 – 12:30
15 november 2024 09:00 – 12:30
29 november 2024 09:00 – 12:30

Mochten de data u niet passen, neem dan contact met ons op voor andere mogelijkheden, incompany oplossingen, online of maatwerk. Bel 088 33 666 66. We helpen u graag verder.

Schrijf u direct in

Inschrijven voor de opleiding Teamleider

Wilt u zich inschrijven voor de opleiding tot Teamleider met alles wat u moet weten over leiderschap, communicatie en planmatig werken? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen spoedig contact met u op voor alle informatie. U kunt ons ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-opleidingen.com.

 • Leiderschap voor uw functie
 • Leren via Workshops en Games
 • Kleine groepen
 • Oefenen met eigen praktijkvoorbeelden
 • Time Management

NRTO keurmerk Patagonia Opleidingen

Gerelateerde opleidingen

Training Leiderschap

Training Leiderschap

In 6 weken de leider worden die je wil zijn. Volg deze Training Leiderschap. Tijdens de training worden de dagelijkse situaties nagedaan en geoefend. U krijgt daarbij de juiste hulpmiddelen, doet workshops in leiderschap en werkt samen met de andere deelnemers. Aan het einde van deze Training Leiderschap weet u in elke situatie op de juiste manier te acteren als leider. Zo kunt u uw leiderschapsstijl via deze Training Leiderschap in 6 weken effectief verbeteren.

Opleiding Productiemanager

Opleiding Productiemanager

Met deze opleiding ontwikkelt u het productiesysteem en leert u leidinggeven aan het operationeel beleid. U krijgt de productiemethoden en procestechnieken voor uw rol als productiemanager. Aan het einde van deze opleiding heeft u een concept beleidsplan en productiesysteem.

Interessant

Incompany mogelijkheden

Heeft u meer collega's die dezelfde training of opleiding willen volgen? Dan zijn er handige incompany mogelijkheden. Bijvoorbeeld als meerdere voormannen de opleiding voorman willen volgen, of als meerdere collega's de training procesmanagement willen doen. Vraag naar maatwerk.

Online training

Bij ons kunt u aan alles online meedoen. De webinars worden uiteraard volledig online verzorgd en alle trainingen, opleidingen en coachtrajecten kunt u ook online volgen. Ideaal als u geen tijd heeft om te reizen of vanuit huis wilt werken.