Training Procesverbetering patagonia
01-01-2022
09:00u - 12:30u
€ 295,00
HBO
Hendrik-Ido-Ambacht
Certificaat
Incompany

Training Procesverbetering

Processen verbeteren met verbetertechnieken
Ook online!
Kies zelf voor deelname op locatie of online

Tijdens deze training leert u de bekendste verbetertechnieken. Procesverbetering is het brengen van het proces naar een volgend niveau, waardoor afwijkingen niet meer ontstaan. U leert in deze training de structurele, methodische werkwijzen, die leiden naar een verbeterde procesoutput.

Als een afwijking ontstaat en die afwijking wordt gecorrigeerd door een medewerker, dan is dat geen procesverbetering. Dat is het fiksen van een probleem, maar het proces is niet verbeterd. Problemen oplossen kost tijd en geld. Het zijn faalkosten, die de klant niet zal willen betalen en die ten koste gaan van het rendement van de organisatie. Het proces kan dezelfde fout later namelijk weer maken.

Procesverbetering is het brengen van het proces naar een nieuw, verbeterd niveau van presteren, waardoor de afwijking nooit meer ontstaat. Procesverbetering start altijd met de vraag: hoe kan worden voorkomen dat deze fout ooit weer ontstaat? Vervolgens wordt de oorzaakanalyse of Root Cause Analyse opgestart. Deze analyse wordt door praktisch alle kwaliteitsmanagementnormen voorgeschreven. De Root Cause Analyse is de enige weg die leidt naar een verbeterd niveau van presteren. Alle andere wegen leiden tot tijdelijke effecten, die het procesniveau niet verbeteren. Tijdens deze training leert u de methoden en de bijbehorende verbetertechnieken.

Referentie: 'Om onze processen te verbeteren hebben we deze training online met ons team gevolgd. Inhoudelijk sterk, goede documentatie en zeer praktisch opgezet. We zijn al tijdens de training met onze eigen processen aan de slag gegaan, waardoor de theorie meteen in de praktijk werd gebracht. De online training ging perfect en we misten de ‘ouderwetse’ klas niet.' Guido van den Ouweelen, Managing partner - Synexus

Inhoud

Inhoud van de training Procesverbetering

Het eerste dat u leert tijdens de training Procesverbetering is het verschil tussen procesbeheersing, procesverbetering en fiksen. Verder leert u de toepassing van verbetertechnieken en de uitvoering van een oorzaakanalyse.

Het is ook mogelijk om uw eigen praktijkvoorbeelden mee te nemen. Daarmee kunnen we de technieken direct toepassen voor uw organisatie. Zo komt de theorie tot leven.  

De training Procesverbetering is als volgt opgebouwd:

 1. Kaizen management en de PDCA cyclus (Plan-Do-Check-Act)
 2. Outputgestuurd werken, procesmanagement
 3. Meettechnieken en verbetertechnieken
 4. Verbetermethoden zoals Six Sigma
 5. Statistical Process Control (SPC)
 6. Verbeter Kata en Coaching Kata
 7. Oorzaakanalyse of Root Cause Analyse
 8. Registratie van afwijkingen
 9. Rol van het management en kwaliteitsmanagement
 10. Rol van de operators
 11. Quality Assurance en Quality Control

Voor wie

Voor wie is de training Procesverbetering?

Deze training is geschikt voor professionals die betrokken zijn bij de verbetering van processen. Die professionals zijn natuurlijk in de eerste plaats de proceseigenaren, zoals teamleiders en managers. Het zijn feitelijk de operationeel leidinggevenden, die verantwoordelijk zijn voor de productkwaliteit. In de ondersteuning van procesverbetering spelen natuurlijk de kwaliteitsmanager en Continuous Improvement Manager een essentiële rol. Voor het overzicht:

 • Teamleider of voorman
 • Afdelingshoofd en manager
 • Kwaliteitsmanager
 • Kwaliteitscoördinator
 • Kwaliteitsmedewerker
 • QHSE manager
 • Continuous Improvement Manager

De incompany mogelijkheden voor meerdere collega's

Indien meerdere collega's in uw organisatie dezelfde opleidingsbehoeften hebben, dan kan dit programma ook bij u intern worden verzorgd. De trainer komt dan naar uw organisatie en verzorgt hetzelfde inhoudelijke programma. Het is dan zelfs ook mogelijk accenten te verleggen of onderwerpen aan te passen op basis van uw behoeften. Heeft u die wens, vraag dan gerust naar de incompany mogelijkheden via het opmerkingenveld in het contactformulier. U kunt ons natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen via info@patagonia-opleidingen.com.

Resultaat

Resultaat van de training Procesverbetering

Na het volgen van deze training bereikt u dat u een goed inzicht heeft in de verbetertechnieken plus de organisatievorm, die daar omheen nodig is. U leert ook hoe de verbetertechnieken werken via de voorbeelden die we geven. Daarbovenop krijgt u de juiste betekenis van het begrip Kaizen: continuous improvement. Dit begrip wordt gesymboliseerd door de PDCA cyclus, maar die wordt zo vaak verkeerd uitgelegd. Er zit een hele wereld achter deze cyclus en die wereld ontvouwen we voor u. De resultaten zijn:

 • Inzicht in verbetertechnieken
 • Implementatie van procesverbetering
 • Voorbeelden van uitwerkingen
 • Inzicht in de toepassingen
 • Kennis van verbeterprocessen
 • Uitkomsten en effecten van verbetertechnieken
 • Inzicht in de kracht van Statistical Process Control (SPC)
 • Inzicht in de kracht van Pareto-analyses en histogrammen
 • De werking van Ishikawa-diagrammen en risicoanalyses
 • Inzicht in het verschil tussen preventieve en correctieve maatregelen

Startdata

Startdata van de training Procesverbetering

Wilt u de training Procesverbetering volgen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden, we starten deze training op aanvraag.

Wilt u meer weten over incompany oplossingen, online trainingen of maatwerk. Bel 088 33 666 66. We helpen u graag verder.

Schrijf u direct in

Inschrijven voor de training Procesverbetering

Wilt u zich inschrijven voor de training Procesverbetering? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen spoedig contact met u op voor alle informatie. U kunt ons ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-opleidingen.com.

 • Praktijkvoorbeelden van technieken
 • Samenvatting verbetertechnieken
 • Oorzaakanalyses in de praktijk
 • Organisatie voor verbeteren en teams
 • Verbeteren op basis van data
 • Wegnemen van emoties en dogma's
 • Samenwerking in verbeterteams
 • Documentatie: gratis
 • Toekomstige updates: gratis

NRTO keurmerk Patagonia Opleidingen

Gerelateerde trainingen

Training SPC

Training SPC

Met deze introductietraining Statistical Process Control of Statistische Proces Controle (SPC) krijgt u de basis van SPC. Het gaat om de manier waarop SPC in processen met Shewhart charts (regelkaarten) wordt toegepast. Maak gebruik van deze slimme techniek en zorg voor procesbeheersing en kostenreductie.

Training Procesbeheersing

Training Procesbeheersing

Procesbeheersing is het vakgebied voor de realisatie van foutloze producten. Of mooier gezegd: reductie in de variatie in de output. De grondlegger hiervan is W.E. Deming. We kijken naar zijn lessen en geven aanwijzingen voor de beheersing van uw eigen operationele processen.

Training Verbeter Kata

Training Verbeter Kata

Een probleem in veel organisaties is de reactiesnelheid én de juiste reactie van teamleiders als een proces afwijkingen vertoont. Tijdens deze training leren teamleiders de Improvement Kata of Verbeter Kata (Kata = routine, procedure) voor procesbeheersing.

Training Lean Manufacturing Green Belt - ASQ certified

Training Lean Manufacturing Green Belt - ASQ certified

Via deze training Lean Manufacturing Green Belt leert u de managementmethode Lean Manufacturing toepassen. Met behulp van Lean games, theoretische achtergronden en voorbeelden uit de praktijk krijgt u snel inzicht in Lean Manufacturing en leert u deze managementmethode toepassen in uw eigen organisatie. Desgewenst kunt u afsluiten met het internationaal erkende  examen voor het LSS Green Belt certificaat.

Interessant

Coaching voor verbeterteams

Verbeterteams werken met Six Sigma, Problem Solving en andere logische methoden voor verbeterprocessen. Zonder zo'n methode wordt het team niet succesvol. Leer uw organisatie op de juiste manier met verbeterteams werken. Schakel een van onze coaches in, die voordoen hoe een verbeterteam wordt geleid.

Netwerk

Het netwerk bestaat uit groepen managers, die met elkaar werken aan onderwerpen, die voor hun functie relevant zijn. De deelnemers komen iedere 2 maanden bij elkaar, delen hun ervaringen en krijgen tips, theorie en aanwijzingen van de trainer. Dit is Permanente Educatie in de praktijk.