Training Procesbeschrijving maken patagonia
16-01-2023
9:00u - 12:30u
€ 395,00
HBO
Hendrik-Ido-Ambacht
Referentie

Training Procesbeschrijving maken

Leer een procesbeschrijving maken voor operationele en kwaliteitsprocessen

Leer in deze korte, praktische training Procesbeschrijving van 2 dagdelen de spelregels voor het maken van procesbeschrijvingen en pas de regels direct toe op uw eigen processen. Maak op de juiste manier een procesbeschrijving en maak deze onderdeel van het kwaliteitshandboek van uw organisatie. De procesbeschrijvingen voldoen aan internationale standaarden en normen zoals ISO 9001. 

Tijdens deze training Procesbeschrijving leert u via verschillende technieken procesmodellen maken. Tijdens het eerste dagdeel krijgt u een overzicht van de spelregels voor procesbeschrijvingen, de verschillende vormen en de functie van procesbeschrijvingen. U maakt vervolgens een review van uw eigen procesbeschrijvingen en kwaliteitshandboek. Tijdens het tweede dagdeel gaat u onder begeleiding van de trainer procesbeschrijvingen maken en leren werken met de PDCA cirkel. Na deze Training Procesbeschrijving kunt u zelfstandig procesdefinities maken voor bijvoorbeeld operators, het kwaliteitshandboek, voor verbeterteams of om te voldoen aan ISO 9001. U leert procesbeschrijvingen maken voor werkinstructies, toegevoegde waarde stromen en kwaliteitsprocedures.

Theorie en praktijk in één training voor procesbeschrijvingen

Eerst leert u de theorie voor procesbeschrijvingen krijgt u de handvatten voor het opzetten van procesmodellen. We geven u voorbeelden, spelregels en leren u wat procesbeheersing is. Vervolgens gaat u tijdens deze praktijktraining aan de slag met de andere deelnemers. U werkt uw processen uit en voorkomt dat bureaucratie ontstaat. We laten u natuurlijk ook de valkuilen zien, zoals het verspillen van uren, bureaucratie en een spaghetti aan beschrijvingen. U rond al tijdens de training procesbeschrijvingen af voor uw eigen organisatie en kwaliteitshandboek. U leert daarbij ook hoe de PDCA cirkel werkt en wat de rol is van de managers, teamleiders, operators en kwaliteitsmanager. De voorbeelden van procesbeschrijvingen krijgt u van ons, inclusief een kwaliteitshandboek met allerlei soorten procesbeschrijvingen.

Referentie: 'Om onze processen te verbeteren hebben we deze training online met ons team gevolgd. Inhoudelijk sterk, goede documentatie en zeer praktisch opgezet. We zijn al tijdens de training met onze eigen processen aan de slag gegaan, waardoor de theorie meteen in de praktijk werd gebracht. De online training ging perfect en we misten de ‘ouderwetse’ klas niet.' Guido van den Ouweelen, Managing partner - Synexus

Inhoud

Inhoud van de training Procesbeschrijving

Deze training Procesbeschrijving is bedoeld om praktisch aan het werk te gaan met het maken van procesbeschrijvingen.  Waarom wilt u procesbeschrijvingen maken? Daar zijn verschillende redenen voor. Soms is dat nodig, omdat ISO 9001 wordt geïntroduceerd, of omdat onvoldoende standaarden zijn gedefinieerd. Andere redenen voor het maken van procesbeschrijvingen zijn het werken in verbeterteams, de reorganisatie van afdelingen of het behalen van nieuwe doelen. Tijdens deze Training Procesbeschrijving leert u tijdens het eerste dagdeel de theorie en gaat u daarna in het tweede dagdeel direct aan de slag met het maken van procesbeschrijvingen voor uw eigen organisatie. De voorbeelden van procesbeschrijvingen krijgt u van ons. 

Programma training Procesbeschrijving

Dagdeel 1: Soorten procesbeschrijvingen en regels

 1. Functies van de procesbeschrijving
 2. Soorten procesbeschrijvingen met voorbeelden
 3. Manieren om procesbeschrijvingen te maken, vormen en applicaties
 4. Spelregels voor procesbeschrijvingen
 5. Rol van de proceseigenaar en verantwoordelijkheden
 6. Deming cirkel of PDCA cirkel
 7. Gebruik van risicoanalyses
 8. Procesindicatoren kiezen
 9. Procesbeheersing en procesverbetering
 10. Oefenen met procesbeschrijvingen

Het eerste deel van de training is bedoeld om de spelregels voor het maken van procesbeschrijvingen te leren. Daar hoort ook de vraag bij wat het nut is van een procesbeschrijving en welke vorm het beste kan worden gekozen bij dat nut. Standaardisatie en het voorkomen van bureaucratie zijn belangrijk. U krijgt een compleet kwaliteitshandboek mee als voorbeeld.

Dagdeel 2: Procesbeschrijvingen uitwerken 

 1. Waarde stroom van uw organisatie uitwerken
 2. Processtappen uitwerken in procesbeschrijvingen
 3. Werkinstructie voor uw organisatie schrijven
 4. Kwaliteitsprocedures uitwerken voor het kwaliteitshandboek
 5. Voldoen aan de richtlijnen van ISO 9001
 6. Gebruik van procesbeschrijvingen in verbeterteams
 7. Overzicht maken voor uw eigen organisatie
 8. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden definiëren
 9. Proceseigenaar definiëren
 10. Oefenen met procesbeschrijvingen

Het tweede deel van de training Procesbeschrijving is bedoeld om te oefenen en om een plan te maken voor uw eigen organisatie. U bestudeert de voorbeelden procesbeschrijvingen die we u geven en werkt met de andere deelnemers een aantal procesbeschrijvingen uit voor uw eigen organisatie. Het resultaat is een overzicht van het uit te voeren werk en de manier waarop u de procesbeschrijvingen administratief organiseert.

Voor wie

Voor wie is deze training Procesbeschrijving?

Deze Training Procesbeschrijving is voor een breed publiek toegankelijk. Het is een korte praktijktraining met een heel belangrijke inhoud voor uw organisatie. De deelnemers willen voorkomen dat bureaucratie ontstaat en dat wordt gewerkt aan efficiëntie en kwaliteit. Praktisch iedere leidinggevende is betrokken bij de beheersing of verbetering van processen. Dat geldt voor zowel managers als voor het middenkader en ondersteunende professionals in een staffunctie. Procesbeschrijvingen zijn voor veel doeleinden nuttig, maar niet ter vervanging van leiderschap. Daarom komt ook leiderschap tijdens deze training aan de orde en wordt de verbinding gemaakt met het definiëren en beschrijven van processen.

De volgende functies komen naar deze Training Procesbeschrijving

 • Manager, Teamleider, Afdelingshoofd
 • Kwaliteitscoördinator, Kwaliteitsmedewerker, Kwaliteitsmanager
 • Process owner, proceseigenaar
 • Productmanager, HR manager, Manager Finance

De incompany mogelijkheden voor meerdere collega's

Indien meerdere collega's in uw organisatie dezelfde opleidingsbehoeften hebben, dan kan dit programma ook bij u intern worden verzorgd. De trainer komt dan naar uw organisatie en verzorgt hetzelfde inhoudelijke programma. Het is dan zelfs ook mogelijk accenten te verleggen of onderwerpen aan te passen op basis van uw behoeften. Heeft u die wens, vraag dan gerust naar de incompany mogelijkheden via het opmerkingenveld in het contactformulier. U kunt ons natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen via info@patagonia-opleidingen.com.

Resultaat

Resultaat van de training Procesbeschrijving

Deze training Procesbeschrijving biedt u alle inzichten in procesbeschrijvingen en procesmanagement. U bent in staat zelf uw procesbeschrijvingen te maken en kunt daarbij onze voorbeelden gebruiken, die u kosteloos meekrijgt. Na afloop van deze training heeft u het volgende bereikt:

 • Spelregels voor procesbeschrijvingen kennen
 • De voor- en nadelen van verschillende methoden kennen
 • De efficiëntie en effectiviteit van processen beoordelen
 • Meewerken aan de implementatie van ISO 9001 of opbouw van het kwaliteitshandboek
 • Inzicht in het onderscheid tussen waarde creatie en verspillingen
 • De voordelen van processtappen benoemen
 • De risico's in processen analyseren
 • Herkenning van de valkuilen bij het maken van procesbeschrijvingen

Startdata

Startdata van deze training Procesbeschrijving

Wilt u deze training Procesbeschrijving volgen? Hieronder staan de startdata. De training wordt verzorgd in 2 dagdelen. Dat geeft u de tijd om na het eerste deel huiswerk te doen en Inventarisaties te maken van de te beschrijven processen voor uw eigen organisatie. Heeft u na de training nog hulp nodig? Dan kunt u makkelijk online worden begeleid via coaching on the job. Training Procesbeschrijving met data:

 

 • 16 januari 2023 (eerste deel)
  • 30 januari 2023 (tweede deel)

Schrijf u direct in

Inschrijven voor deze training Procesbeschrijving

Wilt u zich inschrijven voor deze korte training Procesbeschrijving? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen spoedig contact met u op voor alle informatie. U kunt ons ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-opleidingen.com.

 • Processen beschrijven
 • Vormen en soorten procesbeschrijvingen
 • Voorbeelden van procesbeschrijvingen
 • Bureaucratie voorkomen
 • Voldoen aan ISO 9001

 

NRTO keurmerk Patagonia Opleidingen

Opleidingsgids Direct inschrijven

Gerelateerde trainingen

Opleiding Teamleider

Opleiding Teamleider

Via deze opleiding Teamleider ontwikkelt u uzelf verder als leider van een team of afdeling. In 5 dagdelen groeit u in uw functie als Team Manager. U leert het team aansturen, leiding geven aan beleid en doelen realiseren. Ontwikkel u via deze training teamleider tot de leider van de toekomst.

Opleiding Voorman

Opleiding Voorman

Deze opleiding Voorman is voor leiders van operationele teams. Als vakspecialist groeit u door naar een leidinggevende functie, waarvoor u allerlei nieuwe competenties nodig heeft. U leert in deze opleiding Voorman leidinggeven, processen beheersen en communiceren met de operators.

Opleiding Kwaliteitsmedewerker

Opleiding Kwaliteitsmedewerker

Met deze opleiding Kwaliteitsmedewerker leert u ISO 9001 toepassen en wordt u een professionele kwaliteitscoördinator. Het is een praktijkopleiding voor kwaliteitsmedewerkers, die gericht is op de uitvoering van kwaliteitsmanagement. U leert de functie kwaliteitsmedewerker uitvoeren en de praktijk van kwaliteitsmanagement. Na deze opleiding Kwaliteitsmedewerker kunt u uw functie uitvoeren en begrijpt u de procedures van ISO 9001.

Opleiding Kwaliteitsmanager

Opleiding Kwaliteitsmanager

Met deze kwaliteitsmanagement opleiding leert u alles over kwaliteitsmanagement en kwaliteitssystemen. U ontwikkelt  of verbetert bovendien het kwaliteitsmanagementsysteem van uw organisatie tijdens de opleiding. U wordt expert in kwaliteitsmanagement en kunt hierna de functie kwaliteitsmanager professioneel uitvoeren.  

Interessant

Coaching voor verbeterteams

Verbeterteams werken met Six Sigma, Problem Solving en andere logische methoden voor verbeterprocessen. Zonder zo'n methode wordt het team niet succesvol. Leer uw organisatie op de juiste manier met verbeterteams werken. Schakel een van onze coaches in, die voordoen hoe een verbeterteam wordt geleid.

Online training

Bij ons kunt u aan alles online meedoen. De webinars worden uiteraard volledig online verzorgd en alle trainingen, opleidingen en coachtrajecten kunt u ook online volgen. Ideaal als u geen tijd heeft om te reizen of vanuit huis wilt werken.