Training Belbin Teamrollen patagonia
07-11-2023
09:00u - 17:00u
2 dagdelen
€ 395,00
HBO
Hendrik-Ido-Ambacht
Certificaat
Incompany

Training Belbin Teamrollen

Persoonlijke en professionele ontwikkeling als team player met Belbin teamrollen

Met deze Belbin training leert u in één dag uw eigen Belbin profiel en de manier waarop u excelleert in de samenwerking in een team. U doorloopt de Belbin test en doet mee aan workshops om uzelf als team player uit te vinden. U ontwikkelt uw persoonlijke effectiviteit en plezier in de samenwerking met collega's.

Samenwerking is belangrijk voor ieder team, zoals managementteams, verbeterteams of een projectteam. Het team is zo goed als de samenwerking van de individuele deelnemers. Professor Meredith R. Belbin deed jarenlang onderzoek naar de effectiviteit van managementteams. Hij ontdekte 9 teamrollen. Daarbij ontdekte hij dat de beste teamsamenstelling afhankelijk is van het doel van het team. Dat lijkt op zich logisch, maar tot zijn verrassing bleek diversiteit in de samenstelling van een team een belangrijke bepalende factor voor het succes van een team en niet, zoals je wellicht zou verwachten, het verzamelen van zoveel mogelijk vakmensen.

Ontdek uw natuurlijke Belbin teamrol in deze training

Mensen hebben een natuurlijke voorkeur voor een rol als ze samenwerken in een team. Die rol neemt iemand van nature aan, omdat deze rol iemand het beste ligt. Toen Belbin dat had ontdekt, bleek hij vooraf te kunnen voorspellen welk managementteam het meest succesvol was: een team met diversiteit. Volg deze Belbin training en u bent zelf ook in staat uw eigen team optimaal te laten functioneren en zelf uw eigen rol te nemen. Ieder team in een organisatie heeft voordeel van het kennen van de Belbin voorkeursrollen en daarnaar te handelen.

Inhoud

Inhoud van de training Belbin teamrollen

1. Persoonlijke teamrollen ontdekken met Belbin test

Eerst leert u via de Belbin test uw eigen teamrollen ontdekken. U leert uw eigen voorkeuren van de 9 teamrollen en de functies ervan in een team. Daarnaast leert u natuurlijk ook de betekenis en functies van de andere teamrollen. Zo krijgt u inzicht in uw eigen rol in het team en die van uw teamleden. Het resultaat is dat u uw persoonlijke en professionele effectiviteit (toegevoegde waarde) verbetert. Uw bijdrage in het eindresultaat van het team is daarmee duidelijk en daarop kunt u trots zijn. 

2. Teams samenstellen voor optimale samenwerking

De hele dag doet u mee aan workshop. Met elke workshop wordt het u duidelijker op welke manier u van waarde bent voor het team. Tegelijkertijd ontdekt u ook de ideale samenstelling van teams. Welke teamrollen zijn nodig in een team en hoe werken die verschillende teamrollen samen. Deze inzichten geeft u de mogelijkheid, als u leiding geeft, uw team te optimaliseren en het team op de juiste manier aan te sturen.

3. Het team samenstellen op basis van een gekozen doel

Het team heeft een doel. Een opdracht om uit te voeren. Denk aan een verbeterteam dat een procesprobleem gaat oplossen. Het lijkt dan logisch om vakmensen bij elkaar te zetten. Echter, dat is een valkuil. Het blijkt dat vakmensen niet altijd in staat zijn buiten de hun bekende en vertrouwde kaders te denken. De geformuleerde oplossingen blijken vervolgens geen echte oplossingen te zijn. Deze en andere valkuilen werden door Prof. Belbin ontdekt, waarna nieuwe richtlijnen voor teamsamenstellingen werden opgesteld.

Het programma van deze training Belbin: 

 1. Introductie en achtergronden van Belbin
 2. Belbin voor verbeterteams en managementteams
 3. Analyse van de Belbin teamrollen
 4. Meting en herkenning van uw eigen teamrollen
 5. Oefeningen en cases in teams
 6. Samenwerking in teams voor het oplossen van problemen
 7. Relatie Belbin en leiderschap
 8. Teamsamenstellingen gekoppeld aan een doel
 9. Risico bij verkeerde samenstellingen
 10. Oefeningen in samenwerken

Voor wie

Voor wie is de training Belbin?

De training Belbin is voor managers, leidinggevenden, middenkader en leden van verbeterteams. Feitelijk iedereen die ad hoc of continu in teams werkt. Omdat iedereen in een organisatie onderdeel uitmaakt van een team of afdeling, is deze training voor iedereen geschikt. Deze training Belbin kan ook incompany worden verzorgd met de afdeling of een managementteam. Deelnemers zijn:

 • Directeur en managementteam
 • Operationeel management
 • Middenkader: teamleiders en voormannen
 • Leden van verbeterteams
 • Bedrijfsleider met staf
 • General manager met team
 • Afdelingshoofd met medewerkers

De incompany mogelijkheden voor meerdere collega's

Indien meerdere collega's in uw organisatie dezelfde opleidingsbehoeften hebben of u wilt de training met uw afdeling doen, dan kan dit programma ook bij u intern worden verzorgd. De trainer komt dan naar uw organisatie en verzorgt hetzelfde inhoudelijke programma (dat kan ook bij ons op locatie). Het is dan zelfs ook mogelijk accenten te verleggen of onderwerpen aan te passen op basis van uw behoeften. Heeft u die wens, vraag dan gerust naar de incompany mogelijkheden. U kunt ons natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen via info@patagonia-opleidingen.com.

Resultaat

Resultaat van de training Belbin

Na het volgen van de training Belbin heeft u inzicht in de verschillende communicatiemethoden, de teamrollen en uw eigen voorkeuren. Daarnaast heeft u inzicht in de mate van succes van een team en hoe dat succes afhangt van de samenwerking in een team. De resultaten zijn:

 • Kennis van Belbin teamrollen
 • Kennis van uw eigen teamrollen
 • In staat uw eigen team te verbeteren
 • Inzicht in samenwerking in teams
 • Ervaring in effectieve communicatie
 • Effectiviteit van de samenwerking
 • Communicatie in teams
 • Inzicht in valkuilen in de praktijk

Startdata

Startdata van de training Belbin

Wilt u de training individueel volgen? Dan zijn dit de startdata:

 • 7 november 2023

Startdata 2024:

 • 18 januari 2024

Wilt u de training Belbin incompany volgen? Dan is dat inclusief een 360 graden feedback review. Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. We starten deze training op aanvraag. Wilt u meer weten over trainingsoplossingen, online trainingen of maatwerk. Bel 088 33 666 66. We helpen u graag verder.

Investering

Investering

Prijzen

De prijs van deze training Belbin teamrollen met open inschrijving is € 395 per persoon exclusief BTW voor een hele dag. Dit is inclusief de workshops en materialen. De trainer is gecertificeerd voor het gebruik van deze methode.

Indien u deze training Belbin Teamrollen incompany wilt organiseren voor uw eigen medewerkers, dan geldt:

 • De prijs is € 2800 voor het hele team voor twee hele dagen.
 • De extra tijd is voor de 360 graden feedback review en voorbereidingen.
 • De kosten voor de 360 graden review bij Interplace zijn exclusief. Deze bedragen € 90 per persoon.
 • De reiskosten zijn € 0,95 exclusief BTW per kilometer.

All inclusive prijzen

De prijzen zijn all inclusive. Wij rekenen geen bijkomende kosten of extra fees voor opties. De prijzen zijn daarom inclusief:

 • Inschrijving en administratie
 • Documentatie, zoals syllabi, PowerPointPresentaties en sjablonen
 • Certificaat van deelname
 • Onbeperkt toegang tot het opleidingsportaal
 • Ervaren, gecertificeerde trainers

De materialen die u van ons krijgt, kunt u gebruiken om het trainingsmateriaal voor uw eigen organisatie te maken. Dit biedt veel voordelen en helpt uw organisatie intern te ontwikkelen. Bel ons voor informatie en een toelichting hierover, zodat u een intern leerprogramma kunt ontwikkelen.

Voorwaarden

 • U kunt gebruik maken van overheidssubsidies voor opleiding en innovatie.
 • Het STAP programma is niet van toepassing.
 • De prijzen zijn exclusief BTW.
 • De algemene voorwaarden van de NRTO zijn van toepassing. Deze vindt u op de website.

Schrijf u direct in

Inschrijven voor de training Belbin

Wilt u zich inschrijven voor de training Belbin? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen spoedig contact met u op voor alle informatie. U kunt ons ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-opleidingen.com.

 • Belbin toepassen
 • Wetenschappelijke kwaliteit
 • Gecertificeerde trainers
 • Persoonlijke voorkeuren
 • Individuele feedback
 • Oefeningen doen

NRTO keurmerk Patagonia Opleidingen

Gerelateerde trainingen

Training Time Management

Training Time Management

Met deze time management training krijgt u grip op uw werk en agenda. Time management is een essentiële competentie. Uw tijd is per definitie beperkt en dat leidt vaak tot stress, fouten of haastig werken. Met deze training Time Management krijgt u controle over uw werk en wordt u een betere leider of manager!

Training MBTI profiel

Training MBTI profiel

Myers Briggs Type Indicator (MBTI) is het krachtigste instrument om persoonlijke communicatie en de communicatie in teams te verbeteren. Met MBTI kunt u uw eigen communicatievoorkeuren ontdekken en beter samenwerken in teams. Via deze training verbeter je je eigen communicatie effectiviteit.

Training Leiderschap

Training Leiderschap

In 6 weken de leider worden die je wil zijn. Volg deze Training Leiderschap. Tijdens de training worden de dagelijkse situaties nagedaan en geoefend. U krijgt daarbij de juiste hulpmiddelen, doet workshops in leiderschap en werkt samen met de andere deelnemers. Aan het einde van deze Training Leiderschap weet u in elke situatie op de juiste manier te acteren als leider. Zo kunt u uw leiderschapsstijl via deze Training Leiderschap in 6 weken effectief verbeteren.

Opleiding Continuous Improvement Manager

Opleiding Continuous Improvement Manager

Tijdens deze opleiding Continuous Improvement Manager (CI Manager) leert u de methoden en technieken voor continuous improvement toepassen en samenwerken met het lijnmanagement. U wordt met deze training in continuous improvement de professionele coach, die de organisatie begeleidt in de toepassing van continuous improvement van alle processen in de hele organisatie. Op een praktische manier leert u verbeterprocessen leiden en organiseren, zodat process improvement ontstaat en continuous improvement operationeel wordt gemaakt.

Interessant

Coaching managementteam

De coach begeleidt het managementteam in haar functioneren in de dagelijkse praktijk. Daarbij wordt het functioneren van het team verbeterd via de evaluatie van de besluitvorming, de samenwerking, de doelstellingen en het planmatig werken. 

Coaching voor verbeterteams

Verbeterteams werken met Six Sigma, Problem Solving en andere logische methoden voor verbeterprocessen. Zonder zo'n methode wordt het team niet succesvol. Leer uw organisatie op de juiste manier met verbeterteams werken. Schakel een van onze coaches in, die voordoen hoe een verbeterteam wordt geleid.